Informacje

  • Burger w wersji light. Bez tłuszczu i bakłażan zamiast bułki

    06-05-2015 10:27

    Przepis z programu "Teraz kuchnia"

    Burger w wersji light

    TVN Meteo Acitve

    Tradycyjny burger z mnóstwem tłustego sosu niekoniecznie jest tym, co powinna jeść osoba pragnąca zachować - lub odzyskać - szczupłą sylwetkę. Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef", w magazynie "Teraz kuchnia" proponuje zdrowszą wersję.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW!

    Lżejszą wersję tradycyjnego burgera można bez problemu przyrządzić we własnej kuchni.

    Składniki potrzebne do przygotowania burgerów light:

    - solidna porcja dobrego gatunkowo mięsa wołowego,
    - ugotowana na sypko kasza jaglana,
    - warzywa - marchew, seler naciowy, posiekana natka pietruszki,
    - bakłażan,
    - sparzony i pozbawiony skórki pomidor.

    Jak to zrobić?

    Bakłażan - pokrojony na plastry o grubości 0,5 cm - zastąpi bułkę pszenną. Wystarczy go usmażyć na suchej ryflowanej patelni. Dzięki temu warzywo zwiotczeje i da się nim owinąć burgery.

    Do przygotowania kotletów niezbędna będzie tarka do warzyw, na której należy zetrzeć pół marchewki i jedną łodygę selera. Warzywa, tak jak i kaszę, dodajemy do mięsa i przyprawiamy zgodnie z upodobaniami. By wymieszać i połączyć składniki nie trzeba dodawać oleju - mięso jest plastycznym spoiwem i bez trudu da się formować w kotlety.

    Piekarnik zamiast patelni

    W tradycyjnej wersji mięso się smaży - w wersji proponowanej w programie "Teraz kuchnia" kotlety po uformowaniu należy wyłożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w piekarniku.

    Nierzadko na talerzu w burgerowniach do burgera dodawane są frytki, smażone na głębokim oleju. W wersji "fit" zastępujemy je pokrojonymi w słupki warzywami, upieczonymi razem z kotletami w piekarniku.

    Tłuste sosy również zastępujemy ich lżejszymi odpowiednikami. Do ich przygotowania potrzebne będą jogurt, pomidory, świeże zioła, cytryna i czosnek.

    Zobacz, jak przygotować pomidorowy sos typu salsa:

    I jogurtowy odpowiednik tłustego majonezu:

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
Trwa cisza referendalna, która zakończy się w niedzielę o godz. 21. W tym czasie forum będzie wyłączone.

Oglądaj TVN Meteo

Raporty specjalne

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

W ostatnich tygodniach trudno odnaleźć w polskiej pogodzie stabilność. Synoptyk ...

Tomasz Wasilewski

alt

Od kilku dni ponad 40 stopni jest w Hiszpanii i ten afrykański żar ma zamiar pow...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem układu niżowego znad Skandynawii i związanego z nim fron...