Informacje

  • Dieta bez soli, witarianizm i superfood.
    To trendy żywieniowe 2017 roku

    02-01-2017 07:13

    Polacy czterokrotnie przekraczają normy soli

    Warto nauczyć się nawyków żywieniowych na całe życie

    Fot.: Shutterstock, film: TVN24

    Trendy żywieniowe zmieniają się co roku. Ludzie stosują na przykład diety bezglutenowe, chociaż wcale nie muszą. Według dietetyk Anny Jelonek powinniśmy przede wszystkim "zastosować zdrowy rozsądek". A jakie trendy pojawią się w 2017 roku?

    - Zwracamy coraz większą uwagę na spożycie soli w diecie. Musimy ją ograniczać. Sól praktycznie jest wszędzie, a my solimy wszystko. Taki mamy zwyczaj w kuchni - powiedziała dietetyk Anna Jelonek w programie "Wstajesz i Weekend". - Trendem może okazać się dieta bez soli - dodała.

    - Pamiętajmy, że w chlebie, nabiale i wędlinach jest sól. Najwięcej ukrytej jej jest w przetworzonych produktach - powiedziała dietetyk.

    Dietetyk twierdzi, że dzienne zalecane spożycie soli dla dorosłego człowieka nie powinno przekraczać 5 gramów.

    - Polacy przekraczają spożycie soli trzy lub nawet czterokrotnie - przyznała Jelonek.

    Bez smażenia i gotowania

    Dietetyk podkreśla, że trendy żywieniowe kierują się również w stronę witarianizmu. Jest to dieta, która zaleca unikanie spożywania pokarmów poddanych obróbce termicznej, czyli bez gotowania i smażenia, tylko pod postacią surową. Dotyczy to głównie owoców i warzyw. Jednak trzeba zachować umiar również podczas samego przygotowywania warzyw na parze.

    - Im dłużej poddajemy produkty na działanie pary, tym mniej wytracamy wartościowych składników - powiedziała Jelonek.

    Superfood

    To nowa moda, która dotyczy zwykłych produktów, które naturalnie zawierają wartości odżywcze i nie są w żaden sposób chemicznie ulepszone. Zalicza się do nich czosnek czy warzywa strączkowe. Jelonek podkreśla, że ich lista może być długa.

    Mięso czy wegetarianizm?

    Ostatnio zwraca się szczególną uwagę na produkty mięsne. Mówi się, że gdy chcemy schudnąć, powinniśmy jeść ich mniej lub w ogóle wykluczyć z naszego jadłospisu.

    - Jeśli dieta jest dobrze zbilansowana, wtedy korzyści płyną zarówno z diety bezmięsnej jak i z mięsnej - stwierdziła Jelonek.

    Gluten

    Duże zamieszanie wywołały również diety bez glutenu. Jelonek tłumaczy, że w kwestii żywieniowej nie warto iść za modą.

    - Jeżeli ktoś nie ma przeciwwskazań zdrowotnych związanych z eliminacją glutenu, w żaden sposób dieta bezglutenowa nie pomoże. - Chciałabym uczulić, żeby w 2017 roku zastosować zdrowy rozsądek i skupić się na zdrowiu i na sobie. Warto nauczyć się nawyków żywieniowych na całe życie, a nie tylko z okazji jakiejś mody - podsumowała Jelonek.

    Zobacz całą rozmowę z dietetykiem:

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Za nieco ponad tydzień, bo 1 września, rozpoczyna się meteorologiczna jesień. La...

Tomasz Wasilewski

alt

Na kilka dni gorące powietrze zostało wyparte z Polski przez chłodniejsze, które...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu znad Estonii....