Informacje

  • Dlaczego warto jeść awokado?
    Bo to owoc wyjątkowy

    03-01-2017 12:28

    Zawiera przede wszystkim kwas oleinowy

    Dlaczego warto jeść awokado? <br />Bo to owoc wyjątkowy

    Awokado ma dobry wpływ na układ nerwowy

    Shutterstock

    Awokado to zdrowy owoc. Między innymi, zawiera wiele witamin i kwas foliowy. Ma także właściwości odmładzające, a także korzystnie wpływa na pracę mózgu.

     

     

     

    Awokado ma wiele właściwości zdrowotnych. Znajdujący się w tym owocu kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, natomiast potas, witaminy C,E,A,K oraz te z grupy B mają dobroczynny wpływ np. na układ nerwowy. Potas reguluje także ciśnienie krwi.

    W swojej diecie awokado powinny uwzględnić osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Jest ono bowiem bogactwem luteiny i zeaksantyny.

    Awokado ma także działanie przeciwnowotworowe.

    Z jego ilością nie należy jednak przesadzać, bo jest kaloryczne. W średniej wielkości owocu znajduje się 230 kcal oraz aż 40 g tłuszczu.

    Awokado jest korzystne dla kobiet w ciąży, ponieważ jest źródłem kwasu foliowego.

    Ma także właściwości odmładzające, ponieważ zawiera glutation, który jest jednym z najważniejszych antyoksydantów.

    Awokado poprawia także pracę mózgu, ponieważ kwasy omega-3 i duża dawka witaminy E zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.

    Jak wybrać odpowiedni owoc?

    W dojrzałym awokado skórka po naciśnięciu palcem lekko się ugina. W środku owoc ma dużą pestkę. Aby go pokroić, należy naciąć go wzdłuż. Potem wystarczy chwycić owoc po obu stronach, przekręcić każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjąć pestkę.

    Jeśli potrzebne nam awokado pokrojone w kostkę, po podzieleniu na pół i wyjęciu pestki można pokroić miąższ w skórce, a później wyjąć go łyżeczką. Aby miąższ nie ściemniał, trzeba go natychmiast skropić sokiem z cytryny.

    Aleksandra Sulej-Dąbrowska, specjalistka ds. żywienia w portalu mamyruszamy.pl ma głowę pełną pomysłów na zdrowe, wartościowe i sycące posiłki. Nie wiesz, co zjeść? Wypróbuj jej przepis na awokado z jajem oraz dynię z boczkiem:

Podziel się:

Polub TVN Meteo Active:
  • obrzydliwosc
    W smaku jest ohydne, jak to mozna jesc?
    punio1 /2017-01-03 13:16
  • Awocado
    Kto piecze avocado, to sie je swieze na z sokiem cytrynowym. Tego sie nie piecze bo traci wartosci.
    Soosie /2017-01-03 12:37

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

"Jest pełnia lata, a za nami jedne z najchłodniejszych nocy w tym okresie. Tempe...

Tomasz Wasilewski

alt

Na kilka dni gorące powietrze zostało wyparte z Polski przez chłodniejsze, które...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu znad Estonii....