Informacje

  • Owoce kontra warzywa. Co doceni nasz organizm

    20-02-2017 20:04

    Ile mają cukru, błonnika i kalorii

    Owoce kontra warzywa. Co doceni nasz organizm

    Cenne właściwości odżywcze kryją się w owocach i warzywach

    Flickr (CC BY 2.0)/ Honolulu Media

    Zarówno warzywa, jak i owoce powinny znaleźć stałe miejsce w naszej diecie. Które dostarczą nam więcej składników odżywczych i są zdrowsze dla naszego organizmu?

     

     

     

    Warzywa i owoce w swoim składzie mają wiele cennych składników. Dostarczają przede wszystkim:

    - witaminę C, czyli znany przeciwutleniacz, który wspomaga odporność organizmu, pozytywnie wpływa układ krążenia i działa przeciwnowotworowo;

    - witaminę K, która uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi;

    - witaminę B6, która odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi i prawidłową pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. Znajdziesz ją przede wszystkim w bananach;

    - wielu pierwiastków, takich jak wapń, cynk, miedź, magnez czy mangan, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu;

    - wody - owoce i warzywa przez to, że mają dużo wody, znakomicie nawadniają organizm;

    - kwasów organicznych, wspomagających przyswajanie składników mineralnych.

    Cukier

    Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia powinno się jeść pięć porcji warzyw dziennie. Produkty te, jak na wysoką wartość odżywczą, są stosunkowo niskokaloryczne. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku owoców, którymi nie należy się objadać.

    Zawierają one cukry proste, takie jak fruktoza i glukoza. Dlatego należy ograniczyć ich spożycie do 1-2 porcji dziennie (porcja to np. jedno duże jabłko).

    Kaloryczność

    Warzywa, poza tym, że mają mniej cukrów, z reguły są także mniej kaloryczne. Do wyjątków należą: ziemniaki, warzywa strączkowe czy bataty. Ich kaloryczność jest duża w stosunku do niskokalorycznych owoców np. malin czy truskawek. 100 kcal mieści na przykład się w: pół awokado, średnim bananie, średniej brzoskwini, trzech cytrynach, dwóch małych gruszkach i jednym dużym grejpfrucie. Tyle samo kalorii dostarczysz jedząc dwa średnie jabłka, dwa kiwi, jedną szklankę malin, 10 śliwek czy 20 truskawek.

    Błonnik

    Warzywa zawierają dużo więcej błonnika niż owoce. Pomaga on w zaparciach i problemach trawiennych. Dostarczając dużo błonnika do organizmu zmniejszamy ryzyko miażdżycy. Dba on również o prawidłowy poziom glukozy we krwi. Warzywa będące najlepszym źródłem błonnika to: fasola, soja, brokuły, marchew, karczoch, brukselka, kalarepa, pasternak, słodkie ziemniaki i cebula, kalafior, kapusta pekińska, szpinak, pomidory, skórka ziemniaków.

    Piramida zdrowego żywienia. Zobacz materiał "Czarno na białym":

Podziel się:

Polub TVN Meteo Active:
  • jak to sie robi?
    Też jestem na diecie, jak na razie przeważają u mnie sałatki, ale chyba będę musiała pomyśleć o takich świeżych sokach. Przyrządzałam kiedyś takie za pomocą blendera, ale wychodziły jakieś takie za gęste i z drobinkami… szukam czegoś lepszego. W czym ty przyrządzasz soki?
    ~Olciak /2017-04-27 09:34
  • wolę warzywa niż owoce
    Ja stawiam bardziej na warzywa niż owoce – właśnie ze względu na ilość cukru (jestem na diecie). Najszybciej jest jak je po prostu wypiję, tzn, wycisnę z nich sok :D Żyję w biegu i taki sok szybko dodaje mi energii i sił do działania!
    ~klarra /2017-04-21 12:20

Oglądaj TVN Meteo

Raporty specjalne

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Idą zmiany w pogodzie. Subtelnie sygnalizują to dymy elektrowni Siekierki w Wars...

Tomasz Wasilewski

alt

Zimne powietrze, które od wielu dni płynie do Polski, jeszcze trochę będzie nam ...

Wojciech Raczyński

alt

Do Polski będzie napływać ciepłe i wilgotne powietrze polarne morskie. Dominować...