Informacje

  • Pizza. Poznaj jej zdrowe oblicze

    11-02-2017 13:09

    Chroni przed miażdżycą, spowalnia starzenie się

    Pizza. Poznaj jej zdrowe oblicze

    Pizza ma wiele cennych właściwości

    pixabay

    Wszyscy chętnie sięgną po kawałek pizzy. Nie zawsze musi się kojarzyć z bombą kaloryczną. Aby pizza pozostała nietucząca należy dodawać do niej jedynie zdrowe składniki. Ponadto pozytywnie wpływa na nasz organizm m.in. chroni przed miażdżycą.

     

     

    Pizza to jeden z najsłynniejszych włoskich przysmaków. Nie bez powodu Włosi zajadają się nią prawie codziennie. Okazuje się, że prawdziwa pizza ma wiele pozytywnych właściwości.

    Naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie stwierdzili, że spożywanie pizzy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 59 proc. Dodatkowo pizza spowalnia procesy starzenia oraz chroni przed miażdżycą. Wszystko dzięki likopenowi, który zawarty jest w pomidorach.

    Jakość w cenie

    Należy pamiętać, że pizza pizzy nie równa. Te wykonane w typowych sieciówkach lub z nieodpowiednich produktów, mają więcej tłuszczu i kalorii, co wcale nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. W pizzy ceni się jakość. Z tego względu dobrze jest spróbować samemu zrobić to włoskie danie. Wtedy jesteśmy pewni co zawiera nasza pizza. Ważne jest dobre ciasto. Powinno być cienkie, nie naszpikowane zapychającymi żołądek drożdżami. Wówczas pizza jest lżejsza.

    Ser i sos

    Uczucie ciężkości na żołądku powoduje również duża ilość żółtego sera oraz tłusty sos. Obydwa produkty zawierają dużo tłuszczu, a tym samym kalorii. Żółty ser ogranicz, albo postaw na produkt dobrej jakości i odpowiedni do pizzy. Sos postaraj się wykonać samemu z utartych pomidorów, wzbogacając go ziołami. Wtedy masz pewności, że nie zawiera konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku.

    Odpowiednie dodatki

    Ważną rolę w pizzy odgrywają składniki, jakich używamy. Kawałek pizzy to 365 kalorii. Najmniej kaloryczna jest pizza wegetariańska, następnie margherita. Więcej kalorii ma pizza serowa i z dużą ilością mięsa. Dodając na wierzch ciasta dużo warzyw, szczególnie tych świeżych, wzbogacamy wartości dania. Dobrze sprawdzi się cebula, pomidory, papryka.

    Pizza to również bogactwo ziół, których nasz organizm również potrzebuje. Działają one przeciwbakteryjnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco.

     

    Masz ochotę na pizzę? Zrób sam pizze w wersji light. Zobacz program "Pożegnanie z wagą", w której dietetyk Anety Łańcuchowskiej zdradza przepis na zdrową pizzę (materiał z listopada 2015 roku):

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Oglądaj TVN Meteo

Raporty specjalne

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Idą zmiany w pogodzie. Subtelnie sygnalizują to dymy elektrowni Siekierki w Wars...

Tomasz Wasilewski

alt

Nad Polską właśnie przeszedł ciepły front atmosferyczny, za którym już teraz pły...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu najbliższej doby Polska dostanie się pod wpływ niżu znad południowej Nor...