Informacje

  • Czy rośliny walczą o przetrwanie?

    23-09-2016 20:15

    Sprawdź, co robią, by nie zostać zjedzone

    Czy rośliny walczą o przetrwanie?

    Drzewa bronią się przed zjedzeniem

    pixabay.com / happylittleone

    Może wydawać się, że drzewa cały czas są spokojne i bierne. Nic bardziej mylnego. Życie drzew to ciągła obrona, walka o przetrwanie i współpraca z innymi drzewami.

    Młode drzewka potrafią wyczuć, co je uszkadza i uruchomić skuteczny system obronny. Jeśli poczują, że są gryzione przez jelenia, wytwarzają substancję chemiczną z grupy tanin. Ma ona zły smak, dzięki czemu zniechęca zwierzęta do jedzenia.

    Ale skąd roślina wie, że jej pąki uszkodziło zwierzę, a nie na przykład wiatr?

    Natychmiastowa reakcja

    Gdy pączek ulega uszkodzeniu, roślina jest w stanie wyczuć ślinę zwierzęcia, które próbuje ją zjeść. Powoduje to reakcję drzewka, które zaczyna produkować hormon znany jako kwas salicylowy. Dzięki niemu w miejscu uszkodzenia produkowana jest większa ilość tanin.

    Dodatkowo w miejscu ubytku drzewo produkuje większą ilość hormonu wzrostu, który pomaga mu szybciej się zregenerować.

    - Z drugiej strony, jeśli liść lub pączek oderwie się bez zaangażowania jelenia, drzewo nie stymuluje produkcji kwasu salicylowego ani tanin - wyjaśnia Bettina Ohse z Uniwersytetu z Leipzig, główny autor badań publikowanych w "Ekologii Funkcjonalnej" - Zamiast tego, produkuje przeważnie hormon leczący uszkodzenia - dodaje.

    Ostrzegają inne rośliny

    Sposób, w jaki rośliny radzą sobie ze zjadaniem przez zwierzęta jest imponujący. Zamiast być organizmem pasywnym, próbują aktywnie odeprzeć swoich drapieżników. Jedno z badań pokazało, że w efekcie rośliny mogą "słyszeć", że są zjadane i mobilizować się do chemicznej odpowiedzi.

    Ale rośliny nie tylko wyczuwają, kiedy same są w niebezpieczeństwie. Mogą także ostrzec przed zagrożeniem inne drzewa znajdujące się w pobliżu. Okazuje się, że gdy zwierzę zaczyna żuć liście, roślina produkuje tak zwane lotne związki organiczne powietrza, które są wykrywane przez inne pobliskie rośliny. Te natomiast odpowiednio reagują na zagrożenie bycia zjedzonym, poprzez zwiększenie stężenia niesmacznych substancji w swoich liściach.

    Zobacz też owadożerne rosiczki wyhodowane w laboratorium.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Za nieco ponad tydzień, bo 1 września, rozpoczyna się meteorologiczna jesień. La...

Tomasz Wasilewski

alt

Na kilka dni gorące powietrze zostało wyparte z Polski przez chłodniejsze, które...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu znad Estonii....