Informacje

  • Odporność na alergie wyssana z mlekiem matki? Decyduje jego skład

    20-08-2018 20:01

    Przeprowadzono największe badania w tym zakresie

    Skład mleka matki może wpłynąć na skłonność do alergii pokarmowych

    Shutterstock

    Szczególny skład mleka matki może pomóc w zmniejszeniu uczulenia pokarmowego u dziecka. Wskazują na to badania przeprowadzone przez amerykańskich i kanadyjskich naukowców.

    Dzieci karmione mlekiem matki są mniej podatne na alergie, w tym pokarmowe - tak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców ze Szkoły Medycznej w San Diego, Uniwersytet w Kalifornii przy udziale kanadyjskich badaczy.

    W ludzkim mleku znajdują się oligosacharydy, stanowiące jego trzeci - zaraz po laktozie i tłuszczu - główny składnik. Są to cukry nietrawione przez niemowlęta, ale pełniące rolę prebiotyków. Wspomagają rozwój prawidłowej flory jelitowej, która zapobiega alergiom pokarmowym.

    Oligosacharydy a alergie

    W badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym "Allergy" przeanalizowano 421 próbek mleka oraz dane od 3,5 tysiąca matek z dziećmi od momentu porodu po wiek szkolny. Dzięki temu określono zależność między zawartością oligosacharydów a możliwością wystąpienia alergii u dzieci mających rok.

    - Nasze badania zidentyfikowały korzystny profil oligosacharydowy, który był związany z niższym wskaźnikiem uczulenia pokarmowego u rocznych dzieci - powiedział profesor Lars Bode, kierujący amerykańskim zespołem naukowców.

    Największe takie badanie

    - Zgodnie z naszą wiedzą, jest to największe badanie, które ma na celu analizę zależności oligosacharydów i rozwoju alergii u niemowląt, a także pierwsze dotyczące oceny ogólnych profili cukrowych - poinformował Bode.

    Choć uczulenia w okresie niemowlęcym nie zawsze utrzymują się w późniejszym wieku, to są ważnym wskaźnikiem klinicznym. Poprzednie badania wykazały, że niemowlęta karmione piersią są mniej narażone na różne schorzenia, takie jak astma, otyłość, czy podatność na infekcje.