Informacje
  • Rak i dieta. Czego nie jeść,
    aby nie wywołać wilka z lasu?

    03-06-2015 12:39 W "Studiu Active" rozmowa z dietetyk medycyny chińskiej

    Czego nie nalezy jadać w dużych ilościach, aby zminimalizować ryzyko nowotworu?

    Shutterstock

    Dietetyk Dominika Adamczyk była gościem "Studia Active". Wyjaśniała, jak należy się odżywiać, aby zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwór.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW


    Nowotwory to grupa chorób, w których komórki organizmu dzielą się w sposób niekontrolowany, a nowo powstałe komórki nowotworowe nie różnicują się w typowe komórki tkanki. Utrata kontroli nad podziałami jest związana z mutacjami genów kodujących białka uczestniczących w cyklu komórkowym. Mutacje te powodują, że komórka niewłaściwie lub wcale nie reaguje na sygnały z organizmu. Powstanie nowotworu złośliwego wymaga kilku mutacji, stąd długi, ale najczęściej bezobjawowy okres rozwoju choroby.

    Geny, czynniki i...dieta

    U osób z rodzinną skłonnością do nowotworów część tych mutacji jest dziedziczona. Nowotwory uznaje się za choroby cywilizacyjne - zapadają na nie osoby mające albo uwarunkowania genetyczne albo stale eksponujące organizm na czynniki rakotwórcze, na przykład paląc papierosy.

    Ale nie tylko papierosy czy groźne chemikalia mogą powodować mutacje genów. Istotna jest także nasza dieta, która może się okazać skuteczną profilaktyką.

    Dieta "rakogenna"

    Dietetyk Dominika Adamczyk zawodowo skupia się na minimalizowaniu ryzyka raka. - Idea, która mi przyświeca w

    pracy z ludźmi to jest przede wszystkim to, abyśmy zadbali o siebie zanim ta choroba na poziomie fizycznym się pojawi - sprecyzowała.

    - Przyczyn zachorowania na raka jest wiele - przyznała, wyliczając kolejno uwarunkowania genetyczne, czynniki zewnętrze oraz dietę.

    - Największym problemem współczesnego człowieka jest zdecydowany nadmiar mięsa i nadmiar produktów produkowanych z białej oczyszczonej mąki pszennej, nadmiar cukru i przetworzonego nabiału - zwróciła uwagę.

    Tak, jak natura chciała

    - Jedzenie powinno być takie, jak je stworzyła Matka Natura - podkreśliła dietetyk. - Ważne jest także to, aby jeść jedzenie zgodne z porami roku i szerokością geograficzną - dodała. Zamiast więc w hipermarketach kupować szklarniane owoce i warzywa, wyrosłe na odżywkach i nawozach, warto wybrać to, co akurat w warzywniaku lub na targu jest, czyli produkty sezonowe.

    - Naprawdę polecam najeść się nimi do syta - zaznaczyła. - Nasz organizm ma zdolność do kumulacji witamin, które [następnie - red.] wykorzysta w okresie zimowym - zauważyła. - Jedzmy przede wszystkim warzywa, owoce i pamiętajmy o czymś takim, jak rośliny strączkowe. Wspaniałym źródłem odżywiania są nasiona, pestki, oleje tłoczone na zimno - kontynuowała.

    W okresie letnim nasza dieta powinna obfitować w świeże produkty, takie jak owoce i warzywa, podczas gdy zimą powinniśmy przygotowywać posiłki z produktów gotowanych z dodatkiem rozgrzewających przypraw.

    Zależnie od sytuacji

    - W przypadku skrajnego wyczerpania w chorobie nowotworowej skrajna dieta jest potrzebna - podkreśliła dietetyk. Niektórzy w zaawansowanym leczeniu po prostu muszą pożegnać się z niektórymi produktami ze względu na składniki, które zamiast ich odżywiać, mogą powodować szereg problemów i osłabiać.

    Ile życia w marchewce

    Jak zaznacza Dominika Adamczyk, ona sama jako dietetyk medycyny chińskiej patrzy na jedzenie nie tylko pod kątem składu biochemicznego, ale też pod kątem tego, ile to jedzenie ma w sobie tak zwanej żywotności. - To, czy to jedzenie ma w sobie takie naturalne życie warunkuje, czy my przyswajamy te wszystkie wspaniałe składniki odżywcze - dodała. Przykład? Mrożone warzywa. Niby zachowują wszystkie wartości, jednak w praktyce przyswajamy mniej, niż gdybyśmy zjedli świeżą i surową marchewkę.

  • Dieta oleoKeto
    a co z dietą ketogenną? Ostatnio zauważyłam, że na ten temat mówi się coraz więcej. Skoro rak żywi się cukrem to jak ograniczymy jego spożycie na korzyść tłuszczu - to zdrowe komórki będą miały z czego czerpać energię a zmienione nowotworowo nie! Wydaje się to być bardzo ciekawym podejściem. Słyszałam o zupełnie nowej diecie oleoketo. Na stronie oeloketo.pl jest dużo ciekawych informacji i przepisy. Zobaczymy jak temat się rozwinie, ale brzmi to obiecująco, a że ze względów osobistych jestem zainteresowana każdą nowinką w tym temacie, będę wdzieczna za Wasze opinie: może ktoś coś słyszał, może już nawet stosował...?
    ~Ula /2015-10-28 11:16
  • Sprostowanie
    Witaminy rozpuszczalne w wodzie NIE SĄ MAGAZYNOWANE w naszym organizmie, a ich nadmiar wydalany jest wraz z moczem. Dlatego nie można najeść się nimi na zapas, a wręcz przeciwnie powinny być spożywane regularnie. Co innego dotyczy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach te owszem mogą być magazynowane w różnych narządach i istnieje ryzyko odkładania ich w nadmiernych ilościach, zjawisko takie nosi nazwę hiperwitaminoza.
    ~Technolog /2015-06-04 10:32
  • Wlasnie otrzymalem dyplom Akademicki z odchudzania..
    Okazuje sie, ze rak to cos jak grzyb- potrzebuje ciepla i ... cukru czyli weglowodanow. Pozbywajac sie weglowodanow (ktore sa w 80% zywnosci w sklepach) obnizamy ryzyko choroby nowotworowej, cukrzycy, oraz blyskawicznie pozbywamy sie nadwagi. Kluczem jest zaczecie czytania etykiet w sklepach i zrozumienie, ze przetworzone produkty zawierajace weglowodany powoduja powyzsze. Zagrozenie miazdzyca zwieksza spozycie tluszczow roslinnych typu margaryny czy tanie oleje roslinne. Olej z oliwy i z pestek winogron jest tutaj wyjatkiem- cala reszta wysoce niezdrowa.
    Obecnie jak czytam sugerowane powszechnie "piramidy zywieniowe" to wlosy staja mi deba jak czytam, zeby dzien zaczac platkami kukurydzianymi (75% weglowodanow) z mlekiem (laktoza, niepolecane dla doroslych), a wszystko to zapic "zdrowym sokiem z kartonu" z witaminami (oraz 30g cukru na kubek 280ml).
    Dopada nas jako cywilizacje epidemia otylosci a to wszystko wzielo sie z coraz wiekszego i wiekszego spozywania weglowodanow, ktore szybko sie pala i powoduja, ze jestesmy glodniejsi czesciej- do tego sopnia, ze podjadanie miedzy posilkami )lody, chipsy, slodycze) stalo sie bardzo popularne i bardzo lukratywne dla producentow przetworzonej zywnosci.
    Nie bojmy sie tluszczu: z dwoch rzeczy jakimi mozemy zaspokoic apetyt- to tluszcz jest wasnie ten zdrowy i nie powoduje chorob, czy tycia. Weglowodany sa zle i stanowczo odradzam ich stosowanie.
    Scisly /2015-06-03 16:50

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Wyjątkowo ciepła pogoda jak na listopad będzie trwać jeszcze kilka dni, a późnie...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby niż znad Niemiec przemieści się nad Morze Norweskie, a st...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Przed nami druga połowa listopada, ale oznak zimy na razie na horyzoncie nie wid...