Informacje
  • Czego używać do słodzenia?

    29-06-2015 16:26 Rozmowa w "Studio Active"

    Czym najlepiej zastąpić słodką śmierć, czyli biały cukier?

    Fot. Shutterstock / Film: TVN Meteo Active

    Monika Stromkie-Złomaniec, specjalista ds. żywienia i dietetyk związana z poradnią Dietosfera, wyjaśniała, czym naprawdę warto zastąpić biały cukier w swojej codziennej diecie.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Zamiast cukru białego cukier brązowy, aspartam, syrop z agawy, miód czy stewia? To pytanie zadaje sobie każdy, kto decyduje się zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze i chce zrzucić nadprogramowe kilogramy.

    Byleby z głową

    - Przede wszystkim należy zachować umiar. To nie jest tak, że tych słodyczy ma w ogóle nie być w naszym życiu, bo one dają nam jakąś przyjemność. Jeżeli raz na jakiś czas posłodzimy sobie herbatę czy kawę to nic strasznego się nie stanie - podkreśliła Monika Stromkie-Złomaniec, specjalista ds. żywienia i dietetyk związana z poradnią Dietosfera.

    Czytaj etykiety

    Odradziła jednak stosowanie sztucznych słodzików, będących niczym innym niż chemicznym proszkiem, 

    nie mającym nic wspólnego z naturą. Decydując się na eliminację białego cukru z diety, warto przerzucić się np. na cukier brązowy. Należy jednak uważnie czytać etykiety - inaczej możemy dać się oszukać i kupić barwiony karmelem biały cukier.

    Miód traci w cieple

    Inną alternatywą dla białego cukru, a także jego brązowego odpowiednika, jest np. syrop z agawy lub miód. Jednak jak zwróciła uwagę Stromkie-Złomaniec, warto pamiętać, aby miodem nie osładzać napojów gorących. Obróbka termiczna powoduje, że traci on właściwości antyseptyczne.

    Doskonałym zamiennikiem cukru jest stewia, możliwa do kupienia w postaci gotowego proszku lub jako roślinny susz. Dostępna jest także w postaci żywej roślinki, którą można hodować na parapecie.

    Unikaj chemii

    Najgorszym zamiennikiem cukru jest jednak sztuczny słodzik, czyli aspartam. Dietetyk zwróciła uwagę, że wciąż jego wpływ na nasze zdrowie jest nie do końca pewny - może być obojętny lub bardzo szkodliwy.

    - Jest owiany nieciekawą sławą - przyznała Stromkie-Złomaniec. -  Przy obecnej wiedzy uważa się go za bezpieczny słodzik, ale to za kilka lat się okaże, czy faktycznie takowy jest - zaznaczyła.

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Do Polski nadal płynie ciepło z południa, ale pod koniec miesiąca czeka nas zmia...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby wyż Nicola znad Rumunii przemieści się nad Morze Czarne. ...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Pierwszego marca rozpoczęła się wiosna meteorologiczna. Przyszła nareszcie! Tera...