Informacje
  • Czerwone mięso - złe czy nie do końca szkodliwe?

    17-07-2015 19:35 Rozmowa ekspertów w "Studiu Active"

    Czerwone mięso spożywane w umiarze nie szkodzi

    Fot. Shutterstock / Film: TVN Meteo Active

    Dietetyk Anna Jelonek i Jakub Korczak szef kuchni i organizator wielu wydarzeń kulinarnych wyjaśniali, jak to naprawdę jest z czerwonym mięsem - czy szkodzi, czy spożywane w umiarze wcale nie tak bardzo.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    O czerwonym mięsie opinie są albo pozytywne, albo negatywne. Albo szkodzi, albo nie. Jak jest naprawdę wyjaśniali goście "Studia Active", dietetyk Anna Jelonek i Jakub Korczak, szef kuchni i organizator wielu wydarzeń kulinarnych.

    Krowa, świnia oraz... gęś, kaczka i dziczyzna

    - Większość osób utożsamia pojęcie "czerwone mięso" tylko z wieprzowiną i wołowiną, a to jest i gęś, i kaczka i dziczyzna - zauważyła Jelonek dodając, że jest

    wskazane dla osób np. z anemią, bo charakteryzuje się ono przyswajalnością żelaza hemowego na poziomie nawet 20 proc.

    Pilnuj ilości i jakości

    Spożywając średnio 200 g dziennie raczej nic złego nam się nie stanie. Jeśli jednak będziemy jeść porcje rzędu pół kilo i więcej możemy swój organizm nadmiernie obciążyć wywołując problemy np. układu krążenia.

    Zdaniem dietetyk kluczową kwestią jest nieprzekraczanie ilości 200 g na dobę i odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w pozostałe niezbędne składniki. Istotna jest również wybieranie mięsa dobrej jakości i właściwe przyrządzanie go.

  • najgorsze to……..
    najgorsze to pieczone na grilu
    jedrrus /2015-07-17 21:25

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Na początku tygodnia będzie aż 17 stopni, ale później czeka nas ochłodzenie....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem układu niskiego ciśnienia z centrami nad Bałtykiem i Niz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Przed nami druga połowa listopada, ale oznak zimy na razie na horyzoncie nie wid...