Informacje
  • Uwaga na jedzenie podczas upału. "Patrzmy na to, co kupujemy i gdzie to kupujemy"

    02-08-2017 15:40 Upał źle wpływa na żywność

    Upał źle wpływa na jedzenie

    Foto: Shutterstock; film: TVN24

    W upalne dni większość produktów spożywczych powinna być przechowywana w chłodzie. Jacek Żak z małopolskiego sanepidu radzi, jak je kupować, aby uniknąć zatrucia.

    Upały stanowią ogromne obciążenie dla organizmu. Mogą powodować zagrożenie dla zdrowia, w skrajnych przypadkach nawet życia. Wysoka temperatura szkodzi człowiekowi również pośrednio. Spożycie nieodpowiednio przechowywanej żywności może doprowadzić do zatrucia lub innych dolegliwości związanych z układem pokarmowym.

    W Polsce od kilku dni daje się we znaki bardzo wysoka temperatura. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenia dla wielu województw.

    - Patrzmy na to, co kupujemy i gdzie to kupujemy. Jeżeli jesteśmy na przykład na bazarze, zwracajmy uwagę na to, aby to był pewny produkt, który jest przechowywany w odpowiednich warunkach chłodniczych - przestrzega Jacek Żak, specjalista zdrowia publicznego Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie.

    Uważaj, co kupujesz

    W upalne dni, kupując na targu jedzenie nawet od zaufanej osoby, nie możemy mieć pewności, że będzie gwarantować wysoką jakość walorów smakowych i żywieniowych.

    - W sklepach patrzmy, czy produkty są prawidłowo przechowywane. Na każdym jest etykieta, w jakich warunkach powinien być przechowywany. Czy nie powinien być trzymany w temperaturze niższej, w zamrażarce czy ewentualnie może stać poza urządzeniem chłodniczym - tłumaczył Żak.

    Jakie sygnały powinny nas zaniepokoić, że żywność może być nieświeża lub popsuta? Żak podaje przykład zdeformowanego loda - świadczy to o tym, że prawdopodobnie produkt uległ rozmrożeniu, a potem został zamrożony ponownie.

    Zwracaj uwagę na owoce i warzywa

    Nie dajmy się zwieść również pozorom, że wysoka temperatura wpływa tylko na produkty, które powinny znajdować się w lodówkach. Popsuć się mogą również owoce czy warzywa.

    - Patrzmy na ten produkt, czy nie ma śladów rozpoczęcia procesów gnilnych, czy nie ma żadnych grzybów, pleśni. Jeżeli już to zauważymy to po prostu go nie kupujmy - ostrzegał Żak. - Jeżeli taki produkt mamy już w domu, to pamiętajmy, żeby nie odkrajać tylko tej nadgniłej części, gdyż ta pleśń przenika do wnętrza produktu, warzywa czy owocu i może być potem szkodliwy - dodał.

    W trakcie krótkich podróży do transportowania żywności Żak poleca korzystanie z plastikowych pojemników lub lodówek turystycznych.

     

    Zobacz prognozę pogody na środę:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Gorącą pogodę poprzedzą dni z umiarkowaną temperaturą. Sprawdź, co szykuje dla n...

Wojciech Raczyński

alt

Polska znajduje się po wpływem niżu Juliane znad Morza Północnego....

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...