Informacje
  • "Krwawy diament Meksyku"

    11-12-2018 11:20 Ciemna strona awokado
    Awokado na cenzurowanym TVN24/Polska i Świat

    Coraz więcej brytyjskich restauratorów odmawia podawania awokado. Według nich, jego uprawa prowadzona jest rabunkowo, a transport nadmiernie obciąża środowisko. Materiał programu "Polska i Świat" TVN24.

    Awokado to owoc, który zawiera wiele witamin i jest źródłem błonnika. Zawarte w nim tłuszcze są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Jest podstawowym składnikiem między innymi guacamole - słynnego meksykańskiego sosu. Awokado ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Chociaż zdrowe i modne, jego uprawa ma swoją ciemną stronę, przez co owoc zdobył przydomek "krwawego diamentu Meksyku".

    - W niektórych regionach Meksyku w produkcję awokado zaangażowały się kartele, wymuszają nawet haracze. Powinniśmy o tym pomyśleć - powiedział JP McMahon, znany irlandzki kucharz - jedna z jego restauracji ma gwiazdkę Michelina. McMahon zaznacza, że nie używa awokado w swoich lokalach, ponieważ ich uprawa ma katastrofalny wpływ na kraje, które eksportują te owoce. Namawia do tego również innych kucharzy i restauratorów. Jego śladem poszło już kilka brytyjskich restauracji.

    Gospodarka rabunkowa i degradacja środowiska

    Awokado stało się na świecie tak popularne, że hodowcy tego owocu, np. z Meksyku i innych krajów Ameryki Środkowej i Południowej, ledwo nadążają za jego rosnącym popytem. Niezwykła popularność sprawiła, że meksykańskie kartele narkotykowe zainteresowały się uprawą awokado i postanowiły czerpać zyski z plantacji. Rocznie mogą zarobić na tym nawet 150-200 milionów dolarów. Przy uprawie prowadzona jest rabunkowa gospodarka rolna.

    Największym importerem awokado są Stany Zjednoczone. Również w Europie sprowadza się go coraz więcej. Popyt na awokado przyczynia się do degradacji środowiska - pod plantacje wycina się duże połacie lasów.

    Awokado transportowane jest samolotami, a transport lotniczy to również duże obciążenie dla środowiska. Im bardziej odległy kraj, z którego sprowadzamy owoce, tym bardziej szkodzi to środowisku.


  • kraby
    Zakladam ze w jego restauracji nie podaje sie owocow morza ktore rowniez sa transportowane samolotami. Czy raczej lobstery glosunie maja?
    ~caesartrayan /2018-12-11 19:33
  • Niestety
    michau666 - przykro mi, tacy chodzą po ulicach i jeszcze wpływają na opinie społeczne...
    ~marecki733 /2018-12-11 18:19
  • wlasciciel restauracji jest wielkim skąpcem i tyle
    Gdyby chciał to by kupował hiszpańskie awokado, tam też je uprawiają, skąpi i tak se tłumaczy
    pilnujacy_prawdy /2018-12-11 16:30
  • ale to jest głupie
    zakażmy jeszcze bananów bo kartele przemycają w nich kokainę i też czerpia zysk
    pilnujacy_prawdy /2018-12-11 16:27
  • STUPED
    Bardziej głupiego artykułu nie czytałem nigdy.Zlikwidujcie całkiem transport lotniczy skoro przez avocado jest tak zatruwane środowisko :)
    ~MEXICANO TV /2018-12-11 16:19

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Do Polski nadal płynie ciepło z południa, ale pod koniec miesiąca czeka nas zmia...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby wyż Nicola znad Rumunii przemieści się nad Morze Czarne. ...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Pierwszego marca rozpoczęła się wiosna meteorologiczna. Przyszła nareszcie! Tera...