Informacje
  • Coraz więcej młodych choruje na nowotwory. Przez otyłość

    04-02-2019 17:48 Wzrost zachorowań na sześć typów nowotworów
    Problem otyłości w Polsce jest coraz większy TVN24

    Rośnie liczba zachorowań na nowotwory powiązane z otyłością u młodych ludzi - alarmuje na łamach czasopisma naukowego "The Lancet Public Health" organizacja walcząca z nowotworami American Cancer Society. Największy wzrost zanotowano w grupie wiekowej 25-49 lat.

    Naukowcy przeanalizowali zachorowania na 30 typów nowotworów - 12 powiązanych z otyłością i 18 niezwiązanych z wagą. Wzięli pod uwagę dane o 14 672 409 przypadkach zachorowań w 25 stanach USA, w okresie między 1 stycznia 1995 roku a 31 grudnia 2014 roku.

    Badania wykazały wyraźny wzrost zachorowań na sześć typów nowotworów: jelita grubego, trzonu macicy, pęcherzyka żółciowego, nerek, trzustki oraz szpiczaka mnogiego, które naukowcy wiążą z otyłością. Największy wzrost zaobserwowano w grupie wiekowej 25-49 lat.

    Większość z wymienionych chorób zazwyczaj rozwija się w organizmach 60-, 70-latków. Tak dzieje się np. w przypadku raka trzustki, rozpoznawanego zwykle po 65. roku życia.

    W najnowszych badaniach wykazano, że średni roczny przyrost zachorowań na nowotwór trzustki w grupie wiekowej 25-29 lat wyniósł 4,34 procenta, wśród osób w wieku 30-34 lat - 2,47 proc., a w wieku od 40 do 44 lat - 0,72 procent.

    Ogólnie rzecz biorąc ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, trzonu macicy, trzustki i pęcherzyka żółciowego zwiększyło się dwukrotnie, jeżeli porównamy je do zachorowalności obecnych 50-70-latków.

    Badania opublikowano w naukowym czasopiśmie medycznym "The Lancet Public Health".

     

    Wciąż wiele pytań

    Wśród nowotworów związanych z otyłością naukowcy wymieniają raka jelita, macicy, przełyku, nerek, wątroby, żołądka, woreczka żółciowego, jajnika, tarczycy, oponiaka (rodzaj guza mózgu), różne typy szpiczaka (nowotworów układu krwiotwórczego) oraz raka piersi wśród kobiet po menopauzie.

    Badacze nie potrafią jednak odpowiedzieć na pytanie, dlaczego wzrost zachorowań zanotowano tylko wśród sześciu spośród wszystkich dwunastu wymienionych typów nowotworów, które wiąże się z otyłością.

    W młodych grupach wiekowych spośród 18 nowotworów niezwiązanych z wagą liczba zachorowań spadła lub ustabilizowała się, poza dwoma - żołądkowo-jelitowym oraz białaczką.

    Druga najważniejsza przyczyna nowotworów

    Według danych brytyjskiej organizacji Cancer Research, otyłość stanowi drugą z najważniejszych przyczyn rozwoju nowotworów, której można zapobiec. Pierwszą jest palenie.

    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) alarmuje, że otyłość osiągnęła "wymiar epidemii". Szacuje się, że na świecie otyłych jest ponad miliard ludzi, z czego co najmniej 300 milionów jest otyłych klinicznie (drugi w trzystopniowej skali stopień otyłości).

    Liczba osób otyłych dwukrotnie wzrosła w latach 1980-2014. Organizacja National Health and Nutrition Examination Survey szacuje, że z otyłością boryka się ponad 40 procent Amerykanów.

    - Myślę, że ludzie w ogóle nie zdają sobie sprawy, że otyłość jest powiązana z nowotworami - powiedział onkolog dr Nathan Berger z Case Western Reserve University, który nie brał udziału w badaniach.

    Otyłość nie jest OK

    Wyniki powinny być sygnałem alarmowym do działania dla lekarzy, polityków i opinii publicznej, zwłaszcza w przypadku otyłości wśród dzieci.

    - Musimy uczulić ludzi, że to już czas, by uważać, że bycie otyłym nie jest OK - podkreślił dr Berger. - Oznacza to, że nie można powiedzieć: "o, jaki słodki, pucołowaty dzieciaczek. Ale nie martw się, szybko z tego wyrośnie", ponieważ otyłość tego dziecka już może wpływać na procesy rakotwórcze - podkreślił naukowiec.

    Chang z kolei zaznaczył, że otyłość u dziecka jest głównym wskaźnikiem, według którego można ocenić, czy będzie otyłe również jako dorosły. - Myślę, że podkreśla to konieczność zredukowania odsetka otyłości poprzez lepszą dietę i ćwiczenia fizyczne. To powinno być priorytetem dla każdej polityki zdrowotnej - podsumował Chang.

  • Nowotwory
    Skoro nie znamy przyczyn powstawania nowotworów,tylko opieramy się na przypuszczeniach,to wszelkie dyskusje,pojawiające się na ten temat niczego nie wniosą.Niech naukowcy wezmą się do roboty,a nie opierać się na jakiś statystykach i doświadczeniach z których nic nie wynika.Minęło 48 lat od zastosowania pierwszej toksycznej chemii w ''leczeniu'' raka szpiku kostnego.Przez 48 lat żadnego postępu.Tą wysoko toksyczną substancję nadal wlewa się w żyły chorego.Czy to nie jest zastanawiające.Moim zdaniem ''leczenie'' raka,to nieprawdopodobny biznes,Im więcej chorych,tym wyższe dochody,dlatego zawsze będą krytykowane wszelkie zioła,a o marihuanie powiedzą: to niebezpieczny narkotyk.Główną przyczyną raka jest brak witamin (zwłaszcza witaminy C), mikroelementów w diecie i spadek odporności Naukowcy i lekarze nie wierzą lub nie chcą wierzyć w zdolności ludzkiego organizmu.Wystarczy zastosować wysokouodparniającą dietę, a guzy nowotworowe same się wchłoną, bez toksycznej chemii i skalpela.Jeśli nadal pieniądze i płynące z niego miliardowe zyski będą na pierwszym miejscu,a człowiek na ostatnim,to za następne 48 lat będziemy mówić dokładnie to samo,jak w powyższym artykule.Niech organizacje pod nazwą ''walka z nowotworami''zaczną poważnie traktować pacjentów, a nie robić im ''pranie mózgów'' i obwiniać,że źle się odżywiają.
    ~Lech /2019-02-05 00:15
  • paleo
    Tylko dieta paleo! Polecam! Jako czynny myśliwy wiem co jem:)
    slavk0 /2019-02-04 22:18
  • g..no!
    Faszerujecie Nas i Nasze dzieci cókrem,,.. Gównem które uzależnia i robi syf w organiżmie i sprzedajece potem lek na to!1???? Powinniście już siedzieć za takie praktyki!!!!Ludzie przebudzcie sie .......nie jedzcie i nie kupujcie tego gówna!!!!
    ~pioitrciekawy /2019-02-04 21:26
  • konserwanty
    otyłość swoją drogą ale zwiększone spożycie konserwantów ponad normy (normy są śmiesznie wysokie, a suma sumarów w wielu produktach na raz i tak są przekraczane)
    ~Shakers /2019-02-04 20:14
  • zywnosc?
    Juz dosyc podsypywania chemi na polach pod rosliny a gdzie jeszcze przetworzenie tego co wyrosnie,dosypywanie innego swinstwa konserwujacych srodkow,ogarnijmy sie troche chemia to nie wszystko liczy sie zdrowie jednemu sluzy drugiemu nie..
    ~pilny /2019-02-04 18:25

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Chłodny początek grudnia to jeszcze nie zima, ale na więcej niż kilka stopni pow...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby niż Quentin przemieści się nad południową Finlandię....

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Jak wygląda obecnie pogoda na święta? Około 18 grudnia nad Atlantykiem uformować...