Informacje

  • Bekon, kiełbaski i szynka na liście obok papierosów, azbestu i spalin

    26-10-2015 19:39

    Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje

    WHO informuje: przetworzone mięso powoduje raka

    Zdj.: Steven Depolo/flickr.com, film: TVN24 BiŚ

    Przetworzone mięso, takie jak bekon, kiełbaski i szynka, powodują raka - alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia. I umieszcza je w tej samej grupie szkodliwych produktów, co tytoń, azbest, czy spaliny silnikowe.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała specjalny raport na temat szkodliwości mięsa. Czytamy w nim, że 50 g przetworzonego mięsa dziennie, czyli np. mniej niż dwa kawałki bekonu, zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego o 18 proc.

    - Dla przeciętnej osoby ryzyko rozwoju raka jelita grubego ze względu na spożycie przetworzonego mięsa jest małe, ale wzrasta z ilością spożywanego mięsa - tłumaczy dr Kurt Straif z WHO.

    Uważaj, jak jesz

    Przetworzone mięso to takie, które - przez utwardzenie, dodanie soli lub konserwantów - zostało zmodyfikowane by zwiększyć jego trwałość lub polepszenia smaku.

    Według WHO to właśnie dodatki, jakimi "wzbogaca" się mięso, zwiększają ryzyko rozwoju raka. Wysoka temperatura gotowania, m.in. grillowanie czy smażenie, również może wpływać na wytwarzanie się rakotwórczych substancji.

    Mięso tak złe, jak papierosy?

    WHO umieściło przetworzone mięso w tej samej szkodliwej grupie produktów (grupa 1) co alkohol, tytoń, azbest czy spaliny silnikowe. W tej kategoryzacji powołuje się na opinię Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, która ma dostęp do najlepszych dostępnych badań naukowych.

    WHO podkreśla, że taka sama kategoria nie oznacza, że te produkty są równie niebezpieczne. Kanapka z boczkiem nie jest tak szkodliwa, jak palenie tytoniu.

    Według wyliczeń WHO każdego roku z powodu diety o wysokiej zawartości przetworzonego mięsa umiera 34 tys. osób na całym świecie. Dla porównania: w wyniku palenia papierosów rocznie życie traci milion osób, spożycia alkoholu - 600 tys., a zanieczyszczenia - 200 tys. osób.

    Uwaga na czerwone mięso

    Z kolei czerwone mięso, takie jak wołowina, jagnięcina i wieprzowina, zostało zakwalifikowane do grupy 2A, czyli produktów "prawdopodobnie rakotwórczych". Na tej liście znajduje się też glifosat, substancja czynna wielu preparatów chwastobójczych.

    WHO zaznacza, że ma "ograniczone dowody" na to, że 100 g czerwonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka o 17 proc.

    Dodaje jednocześnie, że mięso ma wartość odżywczą i jest głównym źródłem żelaza, cynku i witaminy B12.

    - Kwalifikacja WHO nie oznacza, że powinniśmy przestać jeść czerwone i przetworzone mięso, ale jeśli spożywamy go dużo, to może warto pomyśleć o ograniczeniu - mówi prof. Tim Key z Uniwersytetu Oksfordzkiego, pracownik Centrum Badań nad Rakiem w Wielkiej Brytanii.


Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • żyję dość długo...
    ... żeby pamiętać, jak amerykańskie nałukowce podały do wiadomości, że pomidory są rakotwórcze. wtedy na naszych "badylarzy" padł blady strach.
    i co się stało? NIC
    ~Nicky de Nick /2015-10-27 17:36
  • FuckIluminati
    co za bzdury , szkoda że aspartamu nie zakażą albo fluoru w wodzie , pachołki NWO
    ~KnowledgeIsFree /2015-10-27 15:44
  • czy to nie ci sami, którzy kilka lat temu ogłosili pandemie grypy w Europie, napedzając kasę koncernom farmaceutycznym?
    wszystko w temacie, niekompetentne matoły, choć z wyczuciem gdzie mozna wyciągnąć kasę
    ~proton /2015-10-27 13:33
  • ... bekon , kielbaski ..............
    czyzby o mirabelkach zapomniano ?, jak na ironie ... .
    obserwatorpl300 /2015-10-27 13:22
  • szkodliwe dla zdrowia
    ludzie ubuźcie się, przez zjadanie czerwonego mięsa nie dostaje się raka, raka można dostać przede wszystkim jedząc mieso smażone na olejach roślinych, bo to właśnie onne w połączeniu z wysoką temperaturą (uwalnie tłuszczy nienasyconych) powoduje substancje trujące, chętnych do zapoznania się z prawdą żywieniową zapraszam do obejżenia chociażby jednego wykładu pana Jerzego Zięby
    ~pipi /2015-10-27 12:50

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Po kapryśnym lecie i mokrej jesieni czeka nas zmienna i śnieżna zima. Brytyjczyc...

Tomasz Wasilewski

alt

Na początku tygodnia czeka nas wręcz wiosenna temperatura....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem głębokiego niżu Zubin znad Szetlandów....