Informacje
  • Biała trucizna czy niezbędny element diety?
    Eksperci o soli

    22-06-2015 17:35 Rozmowa lekarza i dietetyk w "Studiu Active"

    Ile soli powinno się jej spożywać?

    Fot. Flickr / Shardayyy / (CC BY 2.0) / Film: TVN Meteo Active

    Jak to naprawdę jest z solą - czy jest niebezpieczna czy, w odpowiedniej ilości, wręcz wskazana? Na pytania odpowiadały dietetyk i prowadząca "Pożegnanie z wagą" Aneta Łańcuchowska i dr Agata Gaździńska, kierownik Pracowni Dietetyki i Leczenia Otyłości w Wojskowym Instytucie Medycyny Lotniczej w "Studiu Active".

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    - Sól jest potrzebna, ale w odpowiednich ilościach - podkreśliła dr Agata Gaździńska, kierownik Pracowni Dietetyki i Leczenia Otyłości w Wojskowym Instytucie Medycyny Lotniczej. - Sód, który jest głównym składnikiem soli, reguluje całą gospodarkę wodną organizmu i jest niezbędny do skurczu mięśni ido pracy układu nerwowego - podkreśliła.

    Ile można?

    Ale co za dużo, to niezdrowo. Lekarze i dietetycy zalecają, by dziennie spożywać nie więcej niż 1 płaską łyżeczkę soli. Należy jednak pamiętać, że w tej łyżeczce mieści się nie tylko dodawana osobiście przez nas do potraw sól, ale także ta "utajona", zawarta w różnych produktach, jakie spożywamy w ciągu dnia.

    Utajony składnik

    - Jemy bardzo szybko, często nieświadomie, na mieście żywność wysoko-przetworzoną: pizzę, frytki,

    hamburgery... - wyliczała dietetyk i prowadząca "Pożegnanie z wagą" Aneta Łańcuchowska. - Bardzo dużo soli jest w chlebie, w wędlinach czy w maśle - dodała. - Rzeczywiście ta sól jest bardzo wszechobecna w naszym żywieniu, nawet jeśli jej nie widać i nie czuć - przyznała Łańcuchowska.

    Wybieraj mądrze

    Podsumowując: nie powinniśmy unikać soli, ale także należy stosować ją z umiarem. Jak podpowiadała dr Gaździńska sposobem na rzeczywistą kontrolę ilości spożywanej dziennie soli może okazać się wspólne gotowanie zamiast wycieczek do restauracji. Tam nie mamy bowiem możliwości kontroli ilości soli dodawanej przez kucharza. należy pamiętać o czytaniu etykiet na produktach i możliwie jak najczęstsze wybieranie świeżych składników lub decydowanie się na produkty jak najmniej przetworzone.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • salt
    after sugar there is salt consumption obsession .check saltguru on you tube in your discretion
    by the way salt is natural's antibiotics.
    ~nono /2015-06-23 00:56
  • Przede wszystkim
    Spożycie soli jest kwestią indywidualną - o czym w artykule się nie wspomina. Przewlekłe choroby (mukowiscydoza, cukrzyca itp.) mogą powodować zmniejszenie limitu dziennego soli dla danego organizmu.
    Sparrovsky /2015-06-22 18:57
  • Jak mogliśmy żyć....
    ....kiedyś bez tych światłych rad????? I jak ten czas udało nam się przeżyć???
    Krzysztof R /2015-06-22 18:44
  • sol
    Sol jest niezbedna.

    Wiekszosc osob ktora nie soli ma bardzo bolesne skurcze miesni. szczegolnie lydek.
    ReThinker TwoPointO /2015-06-22 18:17

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Wyjątkowo ciepła pogoda jak na listopad będzie trwać jeszcze kilka dni, a późnie...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby niż znad Niemiec przemieści się nad Morze Norweskie, a st...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Przed nami druga połowa listopada, ale oznak zimy na razie na horyzoncie nie wid...