Informacje
  • Brokuł - jedno z najzdrowszych warzyw na świecie

    27-10-2016 15:24 Sprawdź jego pozytywne działania
    Brokuł - jedno z najzdrowszych warzyw na świecie

    Warto jeść brokuły

    Flickr (CC BY 2.0)/ Mike Licht

    Brokuły mają wyjątkowe właściwości. Działają przeciwzapalnie, korzystnie wpływają na wzrok i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Ale to nie wszystko.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Brokuł to inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa. Można go przygotować na wiele sposobów, a dzięki swoim wielu pozytywnym właściwościom uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

    Mają działanie przeciwzapalne

    Zielone kalafiory działają przeciwzapalnie ze względu na zawartość sulforafanu. Ten związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów, chroni przed uszkodzeniami wywołanymi przez infekcje bakteryjne. Działa także przeciwnowotworowo.

    Zapobiegają alergii

    Brokuły to doskonałe warzywo dla alergików. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C odblokowują zatkane zatoki - częsty objaw alergii Naukowcy odkryli, że już 50 mg witaminy C zmniejsza objawy alergiczne. Warto zaznaczyć, że szklanka brokułów zawiera aż 80 mg tej cennej witaminy.

    Brokuły zawierają również witaminę A, K oraz mnóstwo składników mineralnych (m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Ponadto pomagają wchłaniać witaminę D.

    Zawierają dużą ilość białka (w 100 gramach warzyw jest około trzech gramów).

    Mają dużo błonnika

    Dzięki wysokiej zawartości błonnika brokuły są dobre dla osób będących na diecie. Dają poczucie pełności, przez co zapobiegają podjadaniu. Dodatkowo mają mało kalorii - w 100 gramach ugotowanych warzyw jest ich jedynie 35.

    Są dobre dla oczu

    Wszystko dzięki zawartych w nich związkach organicznych - luteinie i zeaksantynie, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania wzroku ze względu na ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Brokuły mają w sobie też witaminy B2 i C, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

    Poprawiają wygląd skóry

    Różyczki brokułów to znakomity nutrikosmetyk (suplement diety poprawiający stan skóry). Zawierają całą masę antyoksydantów, witamin (głównie A i C) oraz beta karoten, którego mają więcej niż marchew. Niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się do mutacji prowadzących do rozwoju raka oraz starzenia się skóry.

    Zmniejszają ryzyko chorób serca

    Brokuły działają ochronnie na serce poprzez pobudzanie produkcji białka o nazwie tioredoksyna. Zapobiega ona uszkodzeniu komórek mięśnia sercowego przez wolne rodniki tlenowe. Ponadto zawierają niski indeks glikemiczny. Dlatego są dobre dla cukrzyków.

     

     

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Do Polski z dużą prędkością wtargnie atlantyckie powietrze. Po kilku słonecznych...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby Polska pozostanie pod wpływem niżu Victoria z rejonu Morz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...