Informacje

  • Co warto jeść w 2018 roku

    01-01-2018 20:46

    Dietetyk o tym, po co dobrze jest sięgać

    Jakie będą trendy żywieniowe w 2018 roku?

    Foto: Shutterstock/Jerzy Opioła (CC BY 2.5); Film: TVN24

    Świat idzie do przodu, zmieniamy się my, zmieniają się także trendy żywieniowe. Co nowego będzie hitem w 2018 roku? Na co warto zwracać uwagę? O wielu ważnych aspektach opowiedziała dietetyk Anna Radowicka.

    Jak podała dietetyk, odchodzimy od wszystkich mitów na temat ogólnodostępnych diet, czyli zapominamy o sprawach dotyczących glutenu, o dietach wysokobiałkowych, o dietach Dukana. Ważne jest to, żeby nie popadać w monotonię i paranoję. Zamiast tego odżywiamy się zdrowo. Co to znaczy?

    Wymień tłuszcze, zadbaj o pewną witaminę

    Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne poleca, aby zamienić tłuszcze nasycone na nienasycone.

    - Zmniejszmy udział mięsa, nabiału, jogurtów, masła, bo według raportu Głównego Urzędu Statystycznego w Polsce przyczyną 46 procent zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego - ostrzegła Radowicka.

    Jak powiedziała dietetyk, należy pamiętać o tym, aby nie zmniejszać ilości tłuszczu w diecie, ale żeby zacząć jeść ryby. Dla naszego organizmu ważne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli ryby i oleje roślinne. Bardzo istotna jest też witamina D.

    - Okazuje się, że witamina D nie tylko odpowiada za gospodarkę wapniowo-fosforanową, jej niedobór może zaburzać aspekty poznawcze, powodować chorobę Alzheimera, działa również przeciwnowotworowo - podkreśliła dietetyk.

    Każdy z nas powinien ją suplementować, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

    - Tu oczywiście lekarz powinien ustalić dawkę, to jest od 800 do 2000 jednostek - podkreśliła Radowicka. - Witamina D bardzo pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia - zaznaczyła dietetyk.

    Jagoda kamczacka nowym hitem

    Kolejnym ciekawym trendem w żywieniu okaże się jagoda kamczacka.

    - Jest problem w kwestiach formalnych, dlatego jagoda kamczacka jeszcze nie jest dostępna na terenie Unii Europejskiej - powiedziała Radowicka.

    Jagoda kamczacka to odpowiednik borówki amerykańskiej. Jak podała dietetyk, jest eksportowana z Polski do Japonii i Kanady. Zawiera wiele wartości odżywczych, między innymi przeciwutleniaczy i witaminy C. Jest niskokaloryczna, więc jest polecana do deserów. Może być określana jako "superfood".

    - Te wszystkie owoce jagodowe powinny być w naszej diecie ze względu na sezonowość - powiedziała dietetyk.

    Dieta i wysiłek fizyczny

    Kolejnym ważnym aspektem według Anny Radowickiej jest to, że wzrasta świadomość dotycząca połączenia aktywności fizycznej z dietą. Bardzo ważny jest indywidualny plan żywieniowy.

    - Pamiętajmy o tym, że jeżeli uprawiamy aktywność fizyczną, nie będziemy mieć efektów, jeżeli nie będzie dobrze zbilansowanej diety - powiedziała dietetyk. - Często pacjenci redukują masę mięśniową zamiast tkanki tłuszczowej, ważny jest pomiar składu ciała metodą bioimpedancji - dodała Radowicka.

    Zobacz cały materiał tutaj:

Podziel się:

Polub TVN Meteo Active:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Nad Polską toczy się walka między północą i południem. Polem tej walki, strefą ś...

Tomasz Wasilewski

alt

Za tydzień do Polski zacznie napływać zdecydowanie zimniejsze powietrze z północ...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu najbliższej doby Polska pozostanie na skraju wyżu znad Rosji....