Informacje
  • Dlaczego większość ludzi czuje się
    lepiej po odstawieniu glutenu?

    24-09-2016 20:51 Warto wykonać badania na nietolerancję pokarmową

    Czy gluten zawarty w zbożach jest szkodliwy?

    Sleepy Claus (CC BY 2.0)

    Na przekór naukowym publikacjom udowadniającym, że pozytywne skutki diety bezglutenowej to mit, coraz więcej ludzi na nią przechodzi. Twierdzą, że czują się lepiej. Czy faktycznie tak jest?

    Czy odstawienie glutenu faktycznie sprawi, że poczujemy się lepiej? Nie.

    Jedynie 1 procent Amerykanów rzeczywiście cierpi na celiakię, rzadką chorobę genetyczną, która sprawia, że ludzie nie tolerują glutenu. Jak dowodzą badania, liczba ta prawie się nie zmieniła od 2009 roku.

    Mit nietolerancji?

    Ludzie, którzy uważają, że są wrażliwi na gluten, prawdopodobnie wcale nie są. Dlaczego zatem twierdzą, że czują się lepiej? Alan Levinovitz z uniwersytetu Jamesa Medisona w Harrisonburg (USA), autor książki "Glutenowe kłamstwo" jest przekonany, że jest to spowodowane połączeniem psychologi i zmianą zachowań. W swojej książce przeprowadził wywiad z gastroenterologiem, Peterem Gibsonem, który uważa, że poprawa samopoczucia po odstawieniu glutenu wiąże się z ogólną zmianą diety, a nie nietolerancją glutenu.

    Zmiana nawyków

    - Zaobserwowałem to u wielu osób, także u członków rodziny - powiedział Gibson. - Oni stwierdzili, że odżywiają się niezdrowo, jedzą fast-foody i inne śmieciowe jedzenie. Przeczytali o szkodliwości glutenu i postanowili zmienić dietę całkowicie. Zaczęli kupować świeże warzywa i gotować zdrowo - kontynuował.

    Z tego wynika, że wiele czynników może wpłynąć na lepsze samopoczucie. Usuwając gluten z diety zaczynasz ogólnie bardziej o siebie dbać i zwracać uwagę na jedzenie. Najłatwiej o wszystko co złe, obwinić gluten. W rzeczywistości można znaleźć wiele innych przyczyn złego samopoczucia czy czynników, które poprawiają samopoczucie, niekoniecznie dieta bezglutenowa.

    Jeśli chodzi o wszelkie nietolerancje na żywność, ludzie niechętnie się badają pod tym względem. Chcą wierzyć, że dieta bezglutenowa im pomaga, że nie jest to kwestia psychologiczna.

    Warto jednak pójść do lekarza i się przebadać. Wtedy będziemy wiedzieli na pewno co nam szkodzi i co warto usunąć z naszej diety. To niekoniecznie musi być gluten.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • bez glutenu?
    co do glutenu, to ten pan ma racje, tylko w przypadku pszenicy chodzi o inna substancje, gliadyne, ktora jest cichym zabojca i przyczyna wielu chorob, nie tylko tycia. Jej szkodliwosc nie manifestuje sie tak gwaltownie, ja w przypadku celiaklii. Pszenica zostala zmodyfikowana w USA, zeby byla ogolnie dostepna i tania i teraz mamy tego skutki!!1
    ~inele60 /2016-09-26 14:15
  • Wegetarianizm
    Tak samo dziala dieta wegetarianska. Sila rzeczy musza wegeterianie uwazac na to co jedza - sa bardziej swiadomi i kalorii i skladnikow odzywczych, przez co rzeczywiscie moga czuc sie lepiej niz przecietny miesozerca.
    ~zizu /2016-09-26 13:18
  • bezglutenowa
    kiedyś wydajność zboża z 1 hektara była dla przykładu 2 tony, teraz 6-8 ton z hektara, więc ktoś musiał poprawić przyrodę...?! Podobno kiedyś gluten w zbożu był na poziomie 10% dziś 50% i to powoduje, że jelita są "ośluzowane glutenem" i aby organizm przyswoił odpowiednią ilość potrzebnych wartości odżywczych musi czlowiek jeść jeść o wiele więcej i przez to czuje się nieustanny głód co doprowadza do...tycia. Ale i tak każdy drogą prób i błędów musi dojść do własnego sposobu odżywiania, powodzenia
    ~grego72 /2016-09-26 07:23
  • pseudo celiakia
    Dzięki diecie wysokocukrowej, nadmiarowi alkoholu hodujemy sobie grzyby w tym przerost Candida Albicans. Jeżeli Candida wyjdzie wyżej z jelita grubego gdzie większość z nas ją naturalnie ma do jelita cienkiego to może zacząć się nietolerancja na gluten. Candida ma na sobie białko które przypomina systemowi immunologicznemu gluten. Walcząc z Candidą system immunologiczny zapisuje sobie również wzorzec tego białka i zaczyna zwalczać gluten. W efekcie nasze kosmki jelitowe zaczynają zanikać jak przy genetycznej celiakii. Do tego może dojść również nietolerancja laktozy... całości sprzyja fakt że ilość glutenu (białka) na skutek hodowli zbóż wzrosła kilkunastokrotnie w ciągu wieku. W starych przepisach babć trzeba było się namęczyć żeby ciasto zrobiło się pulchne... teraz wystarczy zalać mąkę wodą i chwilę pomieszać. I to cała tajemnica o glutenie. Niestety ale piwo, wino, fastfoody są głównym problemem i winowajcą. Zdrówka życzę :)
    ~marian /2016-09-25 23:28
  • no no
    Dobrze gość prawi. Ja 2 miechy byłem na bezglutenowej i się od rana czułem jak po maratonie, a wieczorem ledwo doczłapywałem się do łóżka. Przeszedłem na dietę zróżnicowaną i jest normalnie- rano wypoczęty, wieczorem po pracy zmęczony...
    ~parowkozerca /2016-09-24 23:41

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Do Polski z dużą prędkością wtargnie atlantyckie powietrze. Po kilku słonecznych...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby Polska pozostanie pod wpływem niżu Victoria z rejonu Morz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...