Informacje
  • Hummus. Kupować czy przygotowywać?

    03-12-2016 15:30 Hummus ma mnóstwo cennych właściwości

    Hummus ma wiele cennych właściwości

    Fot.: Flickr (CC BY 2.0)/ Veganbaking.net, film: Dzień Dobry TVN

    Lepszy jest hummus domowy czy sklepowy? W Dzień Dobry TVN wyjaśniła to prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" Katarzyna Bosacka. Powiedziała też, jakie zdrowotne właściwości ma to danie.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", twierdzi, że spożywamy bardzo dużo białka zwierzęcego. - Kotleciki, paszteciki, kiełbaski, wędlina, karkóweczka, wieprzowina - wymieniła w programie Dzień Dobry TVN, dodając, że zapominamy o tym, że rośliny także są bardzo dobrym źródłem białka.

    Białko znajduje się w roślinach strączkowych, m.in. ciecierzycy, z której możemy przyrządzić hummus. To potrawa, która w Polsce cieszy się coraz większą popularnością.

    Wywodzi się z Egiptu, jest popularna na Bliskim Wschodzie. Przyrządza się ją z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita lub jako dodatek do innych dań.

    - To białko roślinne, które na długo zostaje w żołądku. Jest polecane wszystkim tym, którzy odchudzają się, są na diecie i dbają o linię. Daje duże poczucie sytości na długo. Ma bardzo dużo błonnika, którzy przyspiesza przemianę materii - wymieniła Bosacka.

    Ze sklepu czy domowy?

    Wybierając hummus w sklepie, warto sprawdzić skład. Im więcej ciecierzycy, tym lepiej.

    - 30 procent ciecierzycy w hummusie to bardzo mało. Poza tym jest dużo wody i przeróżnych zagęstników, więc taki hummus jest mocno oszukany - przestrzegła Bosacka.

    Hummus możemy zrobić w domu, a dodanie do niego różnych dodatków mocno wzbogaci smak.

    - Możemy mieć bardziej pikantny, mocno czosnkowy, z dodatkiem oliwy. Warto pobawić się również polskimi smakami, dodając lubczyk czy rozmaryn - podpowiedziała Bosacka.

    Pastę z ciecierzycy bardzo dobrze się przechowuje, jeśli będziemy ją trzymać w lodówce.

    Moda na ciecierzycę

    Hummus stałsię bardzo modną potrawą. Skąd ta moda?

    - Chcemy jeść coraz lżej, a hummus to przekąska, która jest sycąca, ale nadal lekka, bo roślinna. Nie ma złych tłuszczów - stwierdziła ekspertka.

    Cały materiał obejrzysz na Dzień Dobry TVN.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Gorącą pogodę poprzedzą dni z umiarkowaną temperaturą. Sprawdź, co szykuje dla n...

Wojciech Raczyński

alt

Za pogodę w Polsce odpowiada zatoka niskiego ciśnienia i związany z nią front at...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...