Informacje
  • Lubisz słodycze, ale boisz się przytyć? Sprawdź, czym możesz zastąpić cukier

    10-07-2016 15:08 Niektóre sposoby mogą zdziwić
    Lubisz słodycze, ale boisz się przytyć? Sprawdź, czym możesz zastąpić cukier

    Popularne zamienniki cukru

    Flickr (CC BY 2.0)/ NatalieMaynor, Eden, Janine and Jim, Dino Giordano

    Wszyscy uwielbiamy słodkości i bardzo często nie potrafimy się oprzeć słodzonym smakołykom. W nadmiernej ilości cukier bywa jednak szkodliwy, a w 100 g jest aż 400 kcal., co nie służy "trzymaniu" linii. Dlatego warto pomyśleć o tym, czym można go zastąpić, by było smacznie i zdrowo.

    Świetnym substytutem cukru może być miód, stewia, ksylitol lub też po prostu suszone owoce. Zobaczcie, jak sprawić, by słodycze nie były grzechem, a smakowały tak samo wspaniale.

    Miód

    Jest naturalnie słodki i zawiera wiele enzymów. Dobrze sprawdzi się do słodzenia herbaty i deserów. 100 g miodu zawiera 320–330 kcal. W jego składzie przeważają cukry proste - glukoza i fruktoza, dzięki czemu miód ma właściwości wzmacniające. Jest on cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną lub umysłową.

    Suszone owoce

    Są zdrowe i słodkie. Świetnie nadają się do wszelkich wypieków. Z suszonych owoców usuwana jest większość wody, przez co są słodsze, ale dostarczają kilkukrotnie więcej kalorii i cukru niż surowe owoce. Warto jednak zastąpić nimi cukier, bo mają w sobie wiele cennych składników, takich jak witamina C i kwas foliowy. 100 g suszonych owoców ma około 300 kcal (np. suszone daktyle - 275 kcal, suszone jabłka - 332 kcal).

    Stewia

    Jest 300 razy słodsza od cukru, a nie posiada prawie żadnych kalorii. Jest też bezpieczna dla cukrzyków, bo nie podnosi poziomu cukru we krwi. Coraz częściej używa się jej jako zamiennika tradycyjnego cukru i dodaje się do potraw i napojów.

    Ksylitol

    Ksylitol, czyli cukier brzozowy, posiada właściwości bakteriobójcze. Nie powoduje też próchnicy i nie zakwasza organizmu, przez co często jest dodawany do gum do życia i cukierków. Jest także bezpieczny dla diabetyków, bo jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Ksylitol ma aż o 40 procent mniej kcal niż cukier. 100 g ksylitolu ma 240 kcal.

    Fruktoza

    Fruktoza, czyli cukier owocowy, jest zawarty w naturalnych sokach owocowych, które można dodać do ciast i innych wypieków. Podobnie jak stewia, jest doskonałym zamiennikiem cukru dla diabetyków. Spożywanie fruktozy nie jest jednak tak zdrowe, jak wykorzystywanie w diecie stewii czy ksylitolu. Według badań fruktoza nie aktywuje w mózgu funkcji, która jest odpowiedzialna za uczucie sytości. Jest tak samo kaloryczna jak cukier (w 100 g znajduje się 400 kcal), jednak jest dwa razy od niego słodsza.

     

     

     

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Do Polski z dużą prędkością wtargnie atlantyckie powietrze. Po kilku słonecznych...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest w zasięgu niżu Wiltrud znad Morza Norweskiego i związanego z nim fro...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...