Informacje
  • Możesz mieć zaprogramowaną ochotę na kaloryczne jedzenie

    27-11-2015 20:42 Naukowcy wyodrębnili geny odpowiedzialne za reakcję mózgu
    Możesz mieć zaprogramowaną ochotę na kaloryczne jedzenie

    Nasz mózg może być zaprogramowany na niezdrowe jedzenie

    Shutterstock

    Po raz pierwszy naukowcom udało się wyodrębnić dwa geny odpowiedzialne za reakcję mózgu na wysokokaloryczną żywność. Badacze podkreślają, że to może być przełom w leczeniu i profilaktyce otyłości.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Zespół naukowców Imperial College London prowadzony przez dr Tony'ego Goldstone'a wyodrębnił dwa geny - FTO i DRD2 . Odpowiedzialne są one za reakcje zachodzące w układzie nagrody, tj. zbiorze struktur mózgowych związanych z motywacją i kontrolą zachowania.

    Ewolucyjny system nagrody

    Ten mechanizm ewolucja wykształciła, aby zwiększać prawdopodobieństwo zachowań potencjalnie korzystnych dla organizmu. U naczelnych jego pobudzenie wynika z subiektywnego odczuwania przyjemności. Jest aktywowany w sytuacjach zaspokajania popędów - np. podczas jedzenia lub uprawiania seksu.

    Badacze swoje odkrycie zaprezentowali podczas Obesity Society Annual Meeting zorganizowanego w ramach ObesityWeekSM 2015 w Los Angeles, w Kalifornii. Co jednak odkrycie badaczy znaczy dla "zwykłych" ludzi?

    - To oznacza, że u osób, u których występuje ten gen, ochota na coś słodkiego czy niekoniecznie zdrowego, np. hamburgera, którego zobaczyli na plakacie lub w reklamie, może być większa i silniejsza - wyjaśnił dr Goldstone.

    Gen od ochoty na niezdrowe

    Zespół za pomocą funkcjonalnego obrazowania metodą rezonansu magnetycznego zdecydował się

    sprawdzić, jak reaguje mózg osób posiadających gen FTO i DRD2 na obrazki przedstawiające wysokokaloryczną i niskokaloryczną żywność..

    U uczestników, którzy mieli gen FTO i DRD2, zaobserwowano większą aktywność kory oczodołowo-czołowej.

    - To interesujące. Udało się ustalić po raz pierwszy, że aktywowanie części mózgu zwanej prążkowiem (część kresomózgowia na którą składają się jądro ogoniaste i skorupa) było wyższe, jeżeli u tej osoby stwierdzono gen FTO. Istotne było jednak także, jaki wariant genu DRD2 jest obecny, ponieważ kontroluje on ilość wydzielanej przez mózg dopaminy, będącej elementem tzw. układu nagrody - podkreślił dr Goldstone.

    Takie wyniki sugerują, że osoby z genem FTO są obciążone większym ryzykiem bycia otyłymi ponieważ ich reakcje na wysokokaloryczną żywność są silniejsze. Dlaczego? Ponieważ ich mózg wysyła na widok tego typu jedzenia więcej dopaminy, niż u ludzi, u których tego genu brak.

    Nowa wskazówka w leczeniu

    - Możliwe, że tacy ludzie mogą inaczej reagować na procedurę leczenia otyłości - dodał dr Goldstone.

    Nowszej generacji kuracje mogłyby, zdaniem badaczy, wziąć pod uwagę ich odkrycia. Nowe sposoby leczenia otyłości mogą zmieniać chemię mózgu poprzez obniżenie entuzjastycznej reakcji organu i nie dopuścić do wydzielenia się takiej dawki dopaminy, którą normalnie organizm by wysłał.

    - Nasze badania pomagają zrozumieć biologiczne podstawy zachowań i reakcji które w przypadkach niektórych ludzi prowadzą do otyłości - wyjaśnili naukowcy. - Pomoże nam to w opracowywaniu skuteczniejszych i bardziej indywidualizowanych metod leczenia - podkreślili.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • reakcja mózgu na żywność
    Stres i zaburzenia emocjonalne powodują automatyczną chęć jedzenia ,mylne uczucie głodu a po zjedzeniu jest uspokojenie i ukojenie nerwów , potem wchodzi to w przyzwyczajenie i nie ma ratunku na otyłość.
    ~MLk /2015-11-27 22:25

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Październikowe lato ma się świetnie i może utrzymać się jeszcze przez tydzień....

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby Polska znajdzie się na skraju niżu Quentino z rejonu Zato...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Pierwszego marca rozpoczęła się wiosna meteorologiczna. Przyszła nareszcie! Tera...