Informacje
  • Naukowcy alarmują: polskie dzieci spożywają o 600 proc. białka za dużo

    12-05-2016 07:00 Nadmiar białka prowadzi do miażdżycy i raka piersi
    Naukowcy alarmują: polskie dzieci spożywają o 600 proc. białka za dużo

    Nadmiar białka w diecie jest niebezpieczny

    Shutterstock

    - Dzieci w wieku 2-3 lat spożywają w Polsce o 600 proc. za dużo białka - zawiadomili eksperci. Zbyt duża ilość białka w diecie maluchów może rozwinąć w przyszłości tendencję do tycia oraz pojawiania się groźnych chorób, m.in. miażdżycy czy raka piersi.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Specjaliści w dziedzinie pediatrii, neonatologii i biologii molekularnej na środowym spotkaniu dla mediów w Warszawie podkreślali, że obecnie za mało wagi przywiązujemy do ilości białka w diecie najmłodszych. Przypomnieli, że aktualnie wiadomo, iż to, co dziecko spożywa w pierwszym okresie życia - jeszcze w łonie matki i przez pierwsze 2-3 lata po przyjściu na świat - programuje jego metabolizm i wpływa na ryzyko wystąpienia u niego w przyszłości chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia, a nawet nowotwory.

    - Geny decydują o tym tylko w 20 proc., za resztę odpowiada dieta, aktywność fizyczna, nawyki takie jak picie alkoholu, palenie tytoniu - powiedziała pediatra i neonatolog dr Małgorzata Gołkowska z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

    Przypomniała, że jak wynika z badań, w Polsce 14 proc. dzieci do 3. roku życia ma nadwagę, a 13 proc. - otyłość.

    Otyłość a białko

    - Dotychczas mówiło się głównie o tym, że otyłość jest związana z nadmiarem tłuszczów i węglowodanów w diecie. Teraz wiadomo, że może jej sprzyjać też nadmiar białka w diecie dziecka - powiedziała Gołkowska.

    Zaznaczyła, że białko jest składnikiem niezbędnym do rozwoju i wzrostu dzieci. Jego niedobór ma negatywny wpływ na zdrowie maluchów - prowadzi m.in. do zahamowania wzrostu, niedowagi, ale też spowolnienia funkcji mózgu, wtórnej niedokrwistości, braku energii.

    Negatywne działanie białka

    - Ale nadmiar białka w diecie dzieci również jest problemem, gdyż wpływa na rozwój predyspozycji do nadwagi i otyłości - podkreśliła pediatra.

    Jak dodała, otyłe dzieci są bardziej narażone w przyszłości na zaburzenia metaboliczne (określane jako zespół metaboliczny). Z badań wynika też, że nadmierna ilość białka w diecie dziewczynek może przyczyniać się do wcześniejszego wystąpienia u nich pierwszej miesiączki, co zwiększa w przyszłości ryzyko raka piersi. Ponadto nadmierne spożycie białka może być przyczyną uszkodzenia nerek, a nawet skutkować podwyższonym poziomem cholesterolu, czyli zwiększać ryzyko miażdżycy.

    Modyfikacja aktywności genów

    Genetyk i pediatra dr hab. Robert Śmigiel z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu wyjaśnił, że nadmiar białka w diecie sprzyja skłonnościom do tycia, ponieważ powoduje zmiany w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Dochodzi do tego na drodze modyfikacji aktywności genów. Są to procesy określane mianem zmian epigenetycznych, tj. zmian w aktywności genów, które nie są zależne od sekwencji DNA, ale od zmian biochemicznych (takich jak metylacja DNA czy zmiany w białkach histonowych, na które DNA jest nawinięte).

    Dr hab. Iwona Wybrańska, biolog molekularny z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, zwróciła uwagę, że modyfikacje epigenetyczne mogą zmienić nasze predyspozycje dziedziczone w genach i są zależne od czynników środowiskowych, m.in. od tego, co i w jakich ilościach spożywamy.

    Za dużo białka

    Dr Gołkowska przypomniała, że zgodnie z polskimi normami opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie dzieci do 6. miesiąca życia powinny jeść 1,52 gramów białka na 1 kg masy ciała na dobę (maksymalnie 10 gramów dziennie), w drugim półroczu norma ta wynosi 1,6 g na dobę (łącznie 14 g). Dzieci w wieku 2-3 lat powinny spożywać ok. 1 grama na 1 kg masy ciała dziennie. Tymczasem badania prowadzone przez prof. Małgorzatę Desmond we współpracy z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie wykazały, że w Polsce maluchy w wieku 2-3 lat będące na tradycyjnej diecie spożywają o 600 proc. białka za dużo, dzieci na diecie wegetariańskiej jedzą go o 400 proc. za dużo, a dzieci na diecie wegańskiej mają przekroczona ilość białka w diecie o 200 proc.

    Białko na początku życia

    Według dr Gołkowskiej, aby zapewnić dziecku optymalną ilość pełnowartościowego białka w początkowym, najważniejszym okresie rozwoju powinno ono być karmione piersią przynajmniej do 6. miesiąca życia. Jeżeli nie jest to możliwe, dziecko powinno dostawać mieszankę mleczną o składzie jak najbardziej przypominającym mleko mamy, także pod względem zawartości białka. Ważne jest też, by rozcieńczać ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Spośród pokarmów stałych źródłem najbardziej wartościowego białka są produkty zwierzęce - mięso, ryby, jaja, nabiał. Zdaniem dr Gołkowskiej ilość białka w diecie dziecka powinno się ograniczać poprzez zmniejszanie spożycia mięsa - do 2-3 razy tygodniowo u dzieci w wieku 2-3 lat.

    Dr Wybrańska podkreśliła, że małym dzieciom nie powinno się podawać mleka krowiego zamiast mieszanek mlecznych, gdyż zawiera ono znacznie więcej białka niż mleko ludzkie, a ludzkie noworodki i niemowlęta nie potrzebują go w takich ilościach. Ponadto mleko krowie sprzyja m.in. alergii.

    Otyłość w Polsce staje się coraz większym problemem. Z nadwagą zmaga się ponad 60 proc. Polaków:

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • Mleko to trucizna
    Nie można w tym artykule po ludzku napisac?
    Mleko krowie szkodzi i truje. Mleko krowie jest dobre dla krowy a nie dla ludzkich dzieci.
    Na dodatek dzieci obecnie sa wręcz zalane mlekiem - mleko w szkole, jogurty, słodycze, które tez zawierają mleko, lody, sery, twarozki itd. Tego żaden organizm nie wytrzyma.
    Moje dzieci maja zakaz picia mleka. W szkole ciagle daja dzieciom mleko i moje jako nieliczne maja zakaz, bo dostają po mleku biegunki!!!
    Cala rodzina nie pije mleka.
    Wystarczy, ze czasem zrobi się naleśniki (przecież tam tez jest mleko!), co jakiś czas jogurta, plaster sera i tyle. Wystarczy.
    ~nick /2016-05-13 19:15

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Wyjątkowo ciepła pogoda jak na listopad będzie trwać jeszcze kilka dni, a późnie...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby niż znad Niemiec przemieści się nad Morze Norweskie, a st...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Przed nami druga połowa listopada, ale oznak zimy na razie na horyzoncie nie wid...