Informacje

  • Pasty kanapkowe i kasze z orientalną nutą. Zrób szybko i weź do pracy

    18-12-2015 20:37

    Menu z pudełka

    Menu z pudełka według Samar Khanafer

    TVN Meteo Active

    W pracy na szybką i zdrową przekąskę najlepiej nadadzą się różnorakie pasty, które można zjeść z warzywami lub chlebem. Na obiad czy kolację dobrym rozwiązaniem będą kasze: na słodko i na ostro. Przedstawiamy propozycje z orientalną nutą Samar Khanafer, uczestniczki drugiej edycji programu "Master Chef".

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

     

    Fakt, że żyjemy szybko, a godziny pracy coraz bardziej się wydłużają, nie powinien być przeszkodą w zdrowym stylu życia. Zamiast kupować byle co, warto przygotować sobie przepyszne dania w domu, które bez trudu można zapakować do lunch-boxa i zabrać do pracy.

    W najnowszym odcinku "Menu z pudełka" dowodzenie w kuchni przejmuje Samar Khanafer, pół Polka, pół Libanka, podróżniczka, graficzka i miłośniczka dobrej kuchni, uczestniczka drugiej edycji programu "Master Chef". Jej propozycje bogate są we wpływy kuchni Orientu.

    Pasta z cieciorki z kaparami i wędzonym łososiem

    Ciecierzycę łączymy z sokiem z cytryny i wodą, blendujemy, dodajemy pieprz, sól, pokrojone kapary i  wędzonego łososia, którego kroimy w grubszą kostkę. Całość mieszamy i gotowe.

    Pasta z serem feta z tymiankiem i sezamem

    Ser feta rozdrabniamy rękoma, dodajemy trochę jogurtu naturalnego, ugniatamy widelcem, dodajemy pieprz, sezam i świeży tymianek. Całość mieszamy i gotowe.

    Takie pasty pasty można jeść z warzywami np. paprykami lub z chlebem.

    Kasza jaglana z daktylami i granatem

    Kaszę jaglaną płuczemy i prażymy. Orzechy włoskie i 4 daktyle kroimy. Kaszę na centymetr zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę kardamonu i wody różanej, gotujemy. Po pewnym czasie dorzucamy daktyle, orzechy i rodzynki, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 min. W międzyczasie obieramy mango i granat. Dekorujemy nimi gotową kasze.

    Kasza pęczak z warzywami i sosem pomidorowym

    Kalafior dzielimy na różyczki, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i wkładamy do piekarnika, żeby się zarumienił. W międzyczasie kaszę pęczak przepłukujemy, zalewamy bulionem i gotujemy. Marchewkę obieramy, kroimy w grubsze pasterki i gotujemy w drugim garnku. Kroimy cukinię i bakłażana, którego solimy w celu pozbycia się goryczki.  Na patelni z oliwą z oliwek szklimy cebulę i smażymy cukinię, która solimy i pieprzymy. Do gotującej się marchewki dorzucamy na 5 min. groszek. Po ugotowaniu odcedzamy. Następnie smażymy bakłażana. Wszystkie warzywa dorzucamy do ugotowanej kaszy. Przyprawiamy kuminem i kolendrą, posypujemy natką pietruszki.

    Następnie przygotowujemy sos. Do pasaty pomidorowej dodajemy kolendrę, sól, pieprz, szczyptę chili, mieszamy i gotujemy. Kaszę z sosem łączymy dopiero przed podaniem.

    Smacznego!

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Nad Polską toczy się walka między północą i południem. Polem tej walki, strefą ś...

Tomasz Wasilewski

alt

Ocieplenie, które wszyscy odczuliśmy w niedzielę, potrwa tylko kilka dni....

Wojciech Raczyński

alt

Ciepłe powietrze wypchnie z Polski zimno. ...