Informacje

  • Pięć powodów, aby pić czerwone wino. Oczywiście z umiarem

    29-05-2016 21:38

    Może chronić przed niektórymi chorobami

    Pięć powodów, aby pić czerwone wino. Oczywiście z umiarem

    Pięć powodów do picia czerwonego wina

    Shutterstopck

    Na ogół powodów do napicia się alkoholu w gronie najbliższych, przyjaciół czy rodziny, nie potrzeba. A do wypicia wieczorem, po pracy jednego kieliszka ulubionego czerwonego wina? My mamy ich aż 5 i nie są wyssane z palca.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    1. Podnosi poziom dobrego cholesterolu

    W trwających 2 lata badaniach z udziałem pacjentów z cukrzycą typu 2. zaobserwowano, że czerwone wino znacznie podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). Wystarczy kieliszek. Pijąc więcej możemy zafundować sobie kaca w dniu następnym, a to w końcu nic przyjemnego.

    2. Chroni przed przeziębieniem i grypą

    Króluje pogląd, że alkohol osłabia nasz układ odpornościowy. Tymczasem naukowcy dowiedli, że w rzeczywistości działa na odwrót. Kluczem jest, oczywiście, umiar. Prowadzone w Hiszpanii badania pokazały, że osoby pijące kieliszek do dwóch czerwonego wina w ciągu dnia, są odporniejsze i rzadziej, względem preferujących np. piwo albo drinki, łapią infekcje takie jak przeziębienie czy grypa.

    3. Pomaga panować nad cukrzycą

    Na ogół lekarze cukrzykom niemalże zabraniają pić alkohol. Tymczasem naukowcy stwierdzili, że wypijanie

    kieliszka czerwonego wina do obiadu pomaga kontrolować i stabilizować poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę typu 2.

    4. Pomaga kontrolować kalorie

    Dowiedziono, że wypicie kieliszka czerwonego wina daje uczucie sytości. Wypicie go przed posiłkiem w naturalny więc sposób powoduje, że zjemy mniej żywności, czyli dostarczymy sobie mniej kalorii. Jasne, to tak jak z gorzką czekoladą - jedno i drugie dostarcza kalorii. Rzecz w tym, że po jednym kieliszku łatwiej kontrolować ilość spożywanego pokarmu i powstrzymać się od nadmiernego objadania.

    5. Wydłuża życie

    Nie, to nie żart. Trwające 29 lat badania wykazały niezbicie, że miłośnicy czerwonego wina są w grupie charakteryzującej się niższą o około 34 proc. śmiertelnością od osób preferujących wódkę lub piwo. Badacze zrzucają to na karb obecnych w czerwonym winie polifenoli (organiczne związki chemiczne), czyli naturalnych przeciwutleniaczy, wykazujących działanie chroniące przed niektórymi chorobami.

    A więc... na zdrowie!

    Polecamy także przypomnieć sobie 5 najlepszych sposobów na pozbycie się kaca:

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • Trzeba się przejść do spiżarni....
    ...po buteleczkę czerwonego od teściowej.
    garou /2016-05-30 07:02

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

W czwartek żegnamy lato meteorologiczne. Na piątek przypada pierwszy dzień meteo...

Tomasz Wasilewski

alt

Po chłodnym, czasami wręcz jesiennym początku września, w tym miesiącu możemy je...

Wojciech Raczyński

alt

Polska pozostanie pod wpływem niżu znad Ukrainy i związanego z nim deszczowego f...