Informacje

  • "Pięciu sekund nie leżało". Naukowcy z NASA potwierdzają prawdziwość powiedzenia

    08-02-2016 12:34

    Po jakim czasie można zjeść z podłogi?

    "Pięciu sekund nie leżało". Naukowcy z NASA potwierdzają prawdziwość powiedzenia

    Upuszczone jedzenie będzie czyste przez 5 sekund

    Shutterstock

    "Pięciu sekund nie leżało" mówimy, kiedy w towarzystwie na podłogę spadnie nam przysmak, który właśnie mieliśmy ochotę zjeść. Inżynierowie z NASA przekonują, że reguła pięciu sekund ma swoje naukowe uzasadnienie.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?


    Badania z 2014 r. wykazały, że 87 proc. z nas zjada upuszczone na podłogę smakołyki. Dwaj inżynierowie z NASA, Mark Rober i Mike Meacham przekonują, że ten brzydki nawyk ma swoje potwierdzenie w nauce, muszą jednak zostać spełnione określone warunki. To, ile bakterii dostanie się do pożywienia leżącego na ziemi, zależy od ilość wilgoci w produkcie i powierzchni, na którą go upuścimy.

    Reguła pięciu sekund

    Popularna reguła mówi, że na jedzenie, które upuściliśmy na podłogę nie dostaną się groźne dla zdrowia bakterie i zarazki, jeżeli podniesiemy je przed upływem pięciu sekund.

    - Reguła pięciu sekund jest tak na prawdę regułą 30 sekund - wyjaśniają badacze.

    - Przeciętna bakteria porusza się prędkością 0,00072405 km/h. To 67 razy wolniej niż ogrodowy ślimak. Jednak kiedy jakikolwiek produkt upadnie na ziemię, niewielkie ilości bakterii skoczą na niego natychmiast - wyjaśnia Rober.

    W swoich eksperymentach inżynierowie z NASA odkryli, że wilgotne resztki jedzenia, które leżą na podłodze dłużej niż 30 sekund, zbierają 10 razy więcej bakterii niż żywność leżąca tylko trzy sekundy. Wówczas do żywności dostają się Escherichia coli, salmonella i listeria, które kochają wilgotne środowiska, absorbując z nich wodę i składniki odżywcze, potrzebne im aby się rozwijać i mnożyć.

    Powierzchnia, na którą upuszczamy jedzenie, również ma znaczenie. Dywany i wykładziny przenoszą mniej zarazków niż np. linoleum, ponieważ ich tkane pęczki znacznie zmniejszapowierzchnię dotykową jedzenia.

    - Reguła pięciu sekund jest uzasadniona. Jeżeli upuścicie ciastko, macie więc bardzo dużo czasu - podsumowują eksperci z NASA.



Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • hahaaha
    jak w psiąż kupe wpadnie to tez mam 5sekund
    ~kurczak pindol /2016-02-08 21:55
  • A jak upadnie w kupę to też do 30s mozna podnosić i jeść? =]
    Pokrętna logika tych naukowców. Dość mocno uproszczona. A pomysł z prędkością bakterii mnie rozśmieszył. Cokolwiek porusza się z prędkością 5000 m/h czy to oznacza, że jak olbrzymie ciastko o średnicy 1 km upadnie na 250 ludzi to żaden z nich się nie wgniecie/przylepi do tego ciastka? Jakoś nie mogę uwierzyć. upadło to znaczy, że już jest skażone. oczywiście logiczne, że jak będzie leżeć dłużej to wlezie na nie jeszcze więcej bakterii.
    ~prof atom /2016-02-08 19:38

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

W czwartek żegnamy lato meteorologiczne. Na piątek przypada pierwszy dzień meteo...

Tomasz Wasilewski

alt

Mokra i chłodna aura ma się ku końcowi. Na mapach pogody widać wyż, dzięki które...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby Polska będzie w zasięgu wyżu znad Morza Białego, jedynie ...