Informacje
  • Rozgrzewające zupy na jesień.
    Sprawdź, jak zmienić smak klasycznych dań

    05-11-2016 09:10 Wypróbuj podkręcone przepisy na zupy
    Rozgrzewające zupy na jesień.<br /> Sprawdź, jak zmienić smak klasycznych dań

    Zupy jesienne

    X-NEWS

    Ciepła, pożywna zupa to najlepszy pomysł na jesienny obiad. Jednak, co jest podstawą dobrej zupy? Co zrobić, żeby zwykła kalafiorowa lub pomidorowa nabrały nowych smaków? Na te pytania w programie "Dzień Dobry TVN" odpowiadała Daria Ładocha, blogerka kulinarna.

    Daria Ładocha radzi, aby spróbować zmian w kuchni. Otworzyć się na nowe smaki. Żeby nie było nudno tej jesieni, proponuje przepisy na podkręcone klasyczne zupy, które bardzo łatwo przygotować w domu.

    Kalafiorowa z jabłkami

    Zupa kalafiorowa już sama w sobie jest smaczna, jednak Ładocha proponuje jej całkowicie odświeżoną wersję. Żeby ją przygotować, wystarczy do ziemniaków, marchewki i cebuli dodać kwaszonego ogórka i jabłko. - Smakuje zupełnie inaczej - zapewnia blogerka. Zupa dzięki ogórkowi nabiera kwasowości, a jednocześnie dodane jabłko zapewnia jej dużo słodyczy.

    Krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami

    Podkręcić można także krupnik. Zaczynamy przygotowywać go jak zwykle: robimy wywar, dodajemy cebulę i marchewkę, podsmażamy. Ładocha proponuje dodać do niego odrobinę pęczaku, ziemniaki i namoczone grzyby. To właśnie ten ostatni składnik odpowiada za całkowicie odmieniony smak tego dania.

    Pomidorowa z cieciorką, chilli i limonką

    Znana wszystkim pomidorówka to idealny materiał do eksperymentów. Jej klasyczną wersję można łatwo urozmaicić, aby nabrała bardziej rozgrzewających właściwości. Według blogerki najlepiej dodać do niej skarbnicę wielu składników odżywczych - soczewicę. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz potasu, który obniża ciśnienie. Aby szybko się rozgrzać, trzeba dodać odrobinę chilli, a na dopełnienie smaków - limonkę.

    Leczo z ogórkami

    Warto także w pełni wykorzystać sezon na paprykę i cukinię. To najlepszy moment na zrobienie pożywnego leczo. Do znanej wszystkim wersji tego dania można dodać całkowicie nowe składniki. Ogórki małosolne i kapary zupełnie je odmienią, a dodatek wędzonej papryki sprawi, że nabierze jeszcze głębszego smaku.

    Co jest podstawą dobrej zupy?

    Podstawą udanej zupy jest jednak wywar - wołowy, warzywny albo drobiowy. Dobrze przygotowany sprawi, że danie będzie wszystkim smakować. Jak go przygotować? Daria Ładocha dzieli się swoim przepisem. - Bierzemy włoszczyznę: seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę i pora. Wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy - zaleca. Jeżeli chcemy zrobić wywar mięsny, wcześniej gotujemy mięso. Co ważne - od zimnej wody. Bulion mięsny gotujemy około 3 godzin, warzywny od 1 do 1,5 godziny.

     

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • Bez jaj.
    kalafiorowa z jabłkiem to jak miód ze smalcem. Krupnik z pęczakiem nie będzie juz krupnikiem, a grzyby zawsze sie dawało. A leczo? Wyjdzie forszmak. A czy rozsądne jest gotowanie wywaru np. z warzyw, by następnie je wywalić?
    ~Skorek /2016-11-05 13:50

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

W ostatnich dniach miesiąca będzie nawet 11 stopni ciepła. Do Polski nadal płyni...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem układu niskiego ciśnienia z centrami nad Słowacją i Rosj...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...