Informacje
  • Słodkie pokarmy stymulują mózg do tworzenia wspomnień

    13-11-2015 21:07 Wspomnienia mają wpływ na naszą dietę
    Słodkie pokarmy stymulują mózg do tworzenia wspomnień

    Słodkości rozświetlają hipokamp, obszar mózgu odpowiedzialny za pamięć

    Shutterstock

    Słodkości "rozświetlają" mózg - do takich wniosków doszli badacze. Według nich, tego typu pokarm stymuluje neurony do tworzenia nowych połączeń. Poza tym udowodniono, że szczury, które pojono słodkim syropem, były głodne po krótszym czasie i jadły więcej, niż potrzebowały.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Jedzenie słodkich pokarmów stymuluje mózg do tworzenia mapy posiłku, wykazała grupa badaczy ze stanowego Uniwersytetu Georgia współpracujący z naukowcami z Kliniką Charlie Norwood.

    Słodkości aktywują mózg

    W opublikowanych na łamach magazynu "Hippocampus" badaniach wykazano, że neurony w hipokampie (obszarze mózgu sprawującym istotną rolę w przenoszeniu informacji z pamięci krótkotrwałej do pamięci długotrwałej) aktywują się podczas konsumpcji słodkości.

    Dowiedziono tego podając szczurom słodkawy roztwór przygotowany z sacharozy lub sacharyny. Ich spożycie potęgowało reakcję markerów plastyczności synaptycznej białek cytoszkieletu (neuproplastyczność) znajdujących się w hipokampie gryzoni.

    Neuroplastycznością określa się zdolność tkanki nerwowej do tworzenia nowych połączeń mających na celu zreorganizowanie się, adaptację, zmienność, samonaprawę, uczenie się i pamięć. Jest to powszechna cecha neuronów, występująca na wszystkich piętrach układu nerwowego. Bez tego procesu nie bylibyśmy zdolni do nauki.

    Forma kontroli

    - Sądzimy, że pamięć epizodyczna może być wykorzystywana w kontroli łaknienia - podkreśliła

    wykładająca w przynależącym do Uniwersytetu Georgia Instytucie Neurologii profesor Marise Parent. - Wszak decyzję o tym, czy chcemy teraz coś zjeść podejmujemy na podstawie zapamiętanej informacji o tym, co i kiedy ostatni raz zjedliśmy - zaznaczyła.

    Już poprzednie naukowe badania wykazały, że słodki smak spożywanego pokarmu "rozświetla" neurony hipokampu u szczurów i powodowuje, że gryzonie nie tylko w krótszym czasie zaczynały jeść, ale również spożywały więcej.

    Skup się na jedzeniu

    Tworzenie wspomnień o spożytym posiłku jest niezbędne dla utrzymania zdrowej diety. Prowadzone w Londynie badania wykazały, że jeśli uwaga podczas spożywania posiłku jest rozpraszana, np. przez oglądanie telewizji, skutkuje to spożyciem większej ilości pokarmu podczas kolejnego posiłku. Badacze wykazali również, że osoby cierpiące na amnezję, sięgają po jedzenie po zobaczeniu obrazka z pożywieniem, nawet jeśli chwilę wcześniej jedli.  Robią to ponieważ nie wykreowali wspomnienia poprzedniego posiłku.

    Otyli częściej chcą

    Badani wykazały, że chęć na słodką przekąskę jest powiązana z otyłością - osoby z nadwagą częściej mają ochotę na takową niż osoby szczupłe. Wykazano również, że na przestrzeni trzech ostatnich dekad dzieci i dorośli jedzą więcej słodkich przekąsek w ciągu dnia, dostarczając więcej kalorii niż faktycznie potrzebują.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Wyjątkowo ciepła pogoda jak na listopad będzie trwać jeszcze kilka dni, a późnie...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby niż znad Austrii przemieści się nad Niemcy, a strefa opad...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Przed nami druga połowa listopada, ale oznak zimy na razie na horyzoncie nie wid...