Informacje
  • Smażenie i pieczenie może zwiększać ryzyko chorób serca

    03-11-2016 09:59 Badania szkockich naukowców
    Smażenie i pieczenie może zwiększać ryzyko chorób serca

    Smażenie zwiększa ryzyko chorób serca?

    Flickr (CC BY 2.0) / Chelsea Marie Hicks Follow

    Przygotowywanie jedzenia w wysokiej temperaturze zwiększa ryzyko chorób serca - wynika z ustaleń szkockich naukowców. Gotowanie lub duszenie potraw jest znacznie lepsze od ich pieczenia lub smażenia.

    Naukowcy z Uniwersytetu Edynburskiego odkryli, dlaczego przedstawiciele pewnych grup etnicznych są bardziej narażeni na niektóre choroby. Okazało się, że osoby, które przygotowują jedzenie w wyższych temperaturach, są bardziej podatne na choroby serca. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Nutrition".

    Złe kwasy tłuszczowe

    Badacze ze Szkocji wykazali, że przygotowywanie potraw w wyższej temperaturze, które stosuje się w Azji Południowej, powoduje produkcję większej ilości kwasów tłuszczowych trans. W glinianym piecu, np. tzw. tandoor, którego powszechnie używa się tam do gotowania, temperatura dochodzi często do 500 st. C, a szybkie wrzenie osiąga się w temperaturze 100-130 st. C. Jak zauważają naukowcy, temperatura 150 st. C sprawia, że zmienia się struktura chemiczna potraw i zaczynają wytwarzać się niezdrowe zanieczyszczenia. Jak to przekłada się na zdrowie mieszkańców? Badacze wykazali, że u osób mieszkających w Pakistanie szanse ryzyko zgonu z powodu zawału serca jest aż o 62 proc. większe niż u mieszkańców Anglii i Walii.

    Natomiast w Chinach, gdzie potrawy przyrządza się najczęściej gotując je w wodzie lub na parze, częstość występowania chorób serca jest mniejsza. Te sposoby gotowania są związane z niższą temperaturą i w ich wyniku nie powstaje aż tak dużo toksycznych substancji.

    To mogą być przełomowe ustalenia

    - Nadal nie wiemy, dlaczego niektóre grupy etniczne są bardziej podatne na choroby serca, jednak może to być częścią odpowiedzi na to pytanie - powiedział Raj Bhopa, profesor instytutu Public Health Sciences and Informatics w Edynburgu. - To ekscytujące, bo jeśli nasze ustalenia okażą się prawdziwe, możemy  mieć rzeczywisty wpływ na poziom chorób serca już u jednego pokolenia - dodał.

    Co jeść jesienią? Dowiecie się dzięki TVN Meteo Active

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Do Polski nadal płynie ciepło z południa, ale pod koniec miesiąca czeka nas zmia...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby niż Thilo znad Morza Północnego przemieści się nad połudn...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Pierwszego marca rozpoczęła się wiosna meteorologiczna. Przyszła nareszcie! Tera...