Informacje

  • Sposób na oponkę: białko i trening interwałowy. Czyli jaki?

    03-06-2015 10:43

    "Przygotuj się do wakacji" z Jackiem Bilczyńskim

    Jedząc białko i ćwicząc interwałowo prędko uzyskasz pożądaną sylwetkę

    Fot. Shutterstock | Film: TVN Meteo Active

    Jak sprawić, aby trening kardio stał się treningiem interwałowym? Co jeść, aby dostarczać sobie niezbędną do budowy mięśni porcję białka? Na te pytania odpowiada trener Jacek Bilczyński.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Trening interwałowy, nazywany także HIIT (ang. High Intensity Interval Training), to trening o zmiennej intensywności ćwiczeń. Został opracowany na potrzeby wyczynowych sportowców w celu polepszenia ich wytrzymałości, siły i prędkości. - Przez pewien czas dajemy z siebie maksimum, a później następuje chwila odpoczynku - precyzuje Jacek Bilczyński, dietetyk i trener. W czasie odpoczynku nie stajemy. Wykonujemy ćwiczenia dalej, tylko z mniejszą intensywnością.

    Treningiem interwałowym może być na przykład bieganie w zmiennym tempie (z przyspieszeniami na określonych odcinkach) albo jazda na rowerze - chwilę wolniej, chwilę szybciej.

    Chwilowy wysiłek, godziny spalania

    Okazało się, że niejako ubocznym efektem treningu interwałowego jest znaczna redukcja tkanki tłuszczowej, choć nie dzieje się to podczas samego ćwiczenia. - W trakcie tego rodzaju treningu nie spalamy prawie wcale tkanki tłuszczowej - przyznaje Jacek Bilczyński, trener i dietetyk. - Ale po zakończeniu treningu interwałowego znacznie przyspiesza się nasz metabolizm i spalamy tkankę tłuszczową jeszcze przez wiele, wiele godzin - sprecyzował.

    Trening interwałowy, dzięki wyjątkowej skuteczności w redukcji nadmiaru depozytów tłuszczowych (jest nawet trzykrotnie bardziej skuteczny od standardowych treningów aerobowych) stał się popularny wśród amatorów.

    Dodatkową zaletą treningu interwałowego jest krótki czas potrzebny na jego wykonanie. Aby zauważyć efekty, wystarczy kilka

    minut intensywnego treningu 2-3 razy w tygodniu. Jacek Bilczyński proponuje trening na rowerze stacjonarnym.

    - Najpierw przez 2-3 minuty będę kręcił powoli i będzie to moja rozgrzewka. Następnie przez 45 sekund postaram się pedałować z maksymalną intensywnością, a później na 15 sekund zwolnię nieco tempo - mówi o pojedynczej rundzie Jacek Bilczyński.

    Rund takich powinno być przynajmniej sześć, ale jeżeli czujecie się na siłach, możecie wykonać nawet sześć albo siedem.

    Białko - nie tylko dla kulturystów

    Jeśli zależy nam na spaleniu tkanki tłuszczowej i stopniowej rozbudowie muskulatury ciała lub po prostu na ładnej i zdrowo wyglądającej sylwetce, konieczne jest odpowiednie odżywianie się. W diecie - niezależnie od tego, czy mającej na celu odchudzenie nas lub rozbudowę rzeźby - powinno znaleźć się białko.

    - To najbezpieczniejszy składnik pokarmowy ponieważ charakteryzuje się wysokim wskaźnikiem efektu termicznego pożywienia - podkreślał Bilczyński. To oznacza, że nie nasz organizm nie przyswaja wszystkich kalorii, jakie spożywamy jedząc białkowy pokarm, ale bardzo pozytywnie nań reaguje. Dowodem tej reakcji jest przyspieszony metabolizm.

    Najlepszy wybór

    Białko znajdziemy w mięsie kaczki, drobiu, wołowinie, wieprzowinie oraz w rybach oraz w produktach nabiałowych - twarogu czy tak zwanych serkach wiejskich. Doskonałym źródłem protein są także jaja.

    - Dużo kontrowersji pojawia się w przypadku takich produktów jak mleko czy jogurt - zauważył Bilczyński. Planując dietę, należy pamiętać, że w tego typu produktach białka jest stosunkowo niewiele. Natomiast węglowodanów - niekoniecznie z gatunku tych dobrych dla organizmu - znajduje się całkiem sporo. - Mogą przyczyniać się do odkładania się tkanki tłuszczowej albo magazynowania wody - wyjaśnił.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Po kapryśnym lecie i mokrej jesieni czeka nas zmienna i śnieżna zima. Brytyjczyc...

Tomasz Wasilewski

alt

Nad Bałtykiem przesuwa się niż, za którym do Polski wtargnie zimno....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest na skraju niżu Reinhard znad Morza Norweskiego....