Informacje
  • Szarlotka bezglutenowa. Przepis na zdrowe ciasto

    05-05-2015 17:26 Jak to zrobić?

    Prosty przepis na szarlotkę bezglutenową

    W normalnym przepisie znalazłoby się masło, mąka pszenna i cukier. Tutaj potrzebne będą: olej kokosowy, orzechy włoskie, kasza jaglana i zmielone migdały. Jak zrobić z tego ciasto? W magazynie "Teraz kuchnia" pokazuje Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef".

    Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowej szarlotki:

    - olej kokosowy
    - orzechy włoskie
    - zmielone migdały
    - kasza jaglana
    - owoce goji
    - jabłka
    - cynamon
    - miód/syrop z agawy
    - wiórki kokosowe

    Jabłka kroimy, usuwamy gniazda nasienne i przekładamy do wody z lodem i sokiem z cytryny.

    Teraz czas na bezglutenową kruszonkę. Do kaszy jaglanej dodajemy łyżkę oleju kokosowego, cynamon, miód (syrop z agawy), zmiksowane migdały, wiórki kokosowe, jagody goji, posiekane drobno orzechy i mieszamy.

    W naczyniu żaroodpornym układamy jabłka, które przykrywamy bezglutenową kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Październikowe lato ma się świetnie i może utrzymać się jeszcze przez tydzień....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest na skraju niżu Rocco znad południowej Szwecji, tylko na północy kraj...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Pierwszego marca rozpoczęła się wiosna meteorologiczna. Przyszła nareszcie! Tera...