Informacje
  • Warzywa. Co kryje się za ich kolorami?

    22-10-2016 18:00 Kolory a wartości odżywcze
    Warzywa. Co kryje się za ich kolorami?

    Warzywa są ważną częścią diety

    masatoshi_ (CC BY 2.0)

    Warzywa posiadają wiele wartości odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Warto sięgać szczególnie po te świeże, nieprzetworzone. Przeczytaj, jakie właściwości posiadają jarzyny w danym kolorze.

    Warzywa w kolorze zielonym zawierają chlorofil, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń oraz witaminy: B, C, E, K. Wspomagają oczyszczanie organizmu, a także odchudzanie. Wzmacniają też naczynia krwionośne i zapobiegają anemii.

    Żółte i pomarańczowe warzywa bogate są w beta karoten i witaminę C. Mają korzystny wpływ na urodę, wzmacniają odporność i oczy, a także zwalczają wolne rodniki.

    W warzywach czerwonych znajdują się przeciwutleniacze, likopen i potas. Poprawiają kondycję serca i układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu oraz odmładzają organizm.

    Jarzyny w kolorze fioletowym zawierają antocyjany, czyli silne antyoksydanty. Wspomagają działanie układu trawiennego i moczowego.

    Warzywa o białym kolorze kryją w sobie allicyny, które są naturalnymi antybiotykami. Wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

W ostatnich dniach miesiąca będzie nawet 11 stopni ciepła. Do Polski nadal płyni...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby Polska pozostanie na skraju niżu Zehra znad Zatoki Ryskie...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...