Informacje
  • "Złe" węglowodany podnoszą ryzyko rozwoju raka płuc

    10-03-2016 18:41 Dowiedziono, że to wina wysokiego indeksu glikemicznego
    "Złe" węglowodany podnoszą ryzyko rozwoju raka płuc

    Wysoki indeks glikemiczny to wysokie ryzko rozwoju raka płuc

    Shutterstock

    Czy wybór zwykłej pszennej kajzerki zamiast pełnoziarnistej bułki grozi nam czymś więcej, aniżeli kilkoma dodatkowymi kilogramami? Okazuje się, że tak. Uwielbienie do węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym może bowiem skończyć się rakiem płuc.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    O tym, że węglowodan węglowodanowi nierówny wie każdy, kto chociażby "otarł się" o temat zdrowego i aktywnego trybu życia i odżywiania. Jakościowo węglowodan pochodzący z białej bułki blednie i niemalże znika wobec wartości tego, pochodzącego z pełnoziarnistej bułki.

    Ryzykowne wybory

    Okazuje się, że różni je coś jeszcze: wiążące się z ich spożyciem ryzyko. Bo póty spożywanie węglowodanów w postaci odpowiednio obgotowanych warzyw (strączkowych ziemniaków) czy też owoców raczej nam pomoże, tak spożycie w "złej" ich postaci może doprowadzić do rozwoju śmiertelnych chorób. A dokładnie... raka płuc.

    Według ustaleń grupy naukowców, którzy wyniki swojej pracy opublikowali na łamach "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" dieta bogata w takie produkty, jak charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym białe pieczywo, ziemniaki czy rafinowana/wysoko przetworzona żywność, podnosi ryzyko zachorowania na raka płuc aż o 49 proc.

    Niebezpieczny poziom

    Dlaczego tak się dzieje? Ano dlatego, że jedzenie o wysokim indeksie glikemicznym podnosi poziom cukru we krwi. Jego podwyższony poziom organizm odbiera jako zielone światło na wyrzut do krwiobiegu dodatkowej insuliny, hormonu wspomagającego przekształcenie spożytego cukru w energię, zasilającą procesy zachodzące w naszym ciele.

    A utrzymujący się podwyższony poziom insuliny, jak ustalili badacze z przynależącego do Uniwersytetu w Teksasie Centrum Badań nad Nowotworami w Huston, pobudza produkcję białek, określanych jako czynniki wzrostu. Te z kolei są powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nowotworu, atakującego płuca i dającego przerzuty na pozostałe organy.

    Tysiące na dowód

    Dowiedli tego badając 1095 pacjentów z niedawno zdiagnozowanym rakiem płuc i 2413 zdrowych pacjentów z okolicznych klinik. Analizowano ich nawyki żywieniowe, kategoryzując spożywaną żywność ze względu na jej indeks i ładunek glikemiczny, uzyskując w ten sposób ilość spożytych przez dobę węglowodanów. Pod uwagę brano także czynniki bezpośrednio zagrażające rozwojem choroby, takie jak palenie papierosów i stopień aktywności fizycznej.

    Od ankietowanych zebrano szczegółowy wywiad, także dotyczący fizycznych parametrów zdrowia, oparty na badaniach krwi, który dołączono do dokumentacji i ankiet z pytaniami odnośnie żywienia.

    Wysoki indeks, wysokie ryzyko

    Na podstawie zgromadzonych danych ustalono, że u osób, które spożywały najwięcej produktów z wysokim indeksem glikemicznym, ryzyko zachorowania na raka płuc było aż o 49 proc. wyższe niż u osób, których dzienny indeks glikemiczny był najniższy.

    Co ciekawe, dowiedziono, że u osób niepalących, ale mających wysoki indeks glikemiczny, ryzyko zachorowania na raka płuc było dwukrotnie wyższe względem osób niepalących o niskim indeksie. U palaczy spożywających jedzenie o wysokim indeksie, ryzyko rozwoju raka płuc oszacowano na wyższe o 31 proc. od osób palących, ale unikających żywności o wysokim indeksie.

    Dieta naprawdę ma wpływ

    Badania odnosiły się jedynie do populacji ludzi o jasnej karnacji, bez domieszki hiszpańskiej krwi. Naukowcy zaznaczyli, że nie wiadomo, czy ich ustalenia mają przełożenie na inne populacje. To jednak największe studia mające na celu ustalenie, czy spożycie węglowodanów determinuje ryzyko rozwoju raka płuc, zarówno przy jednoczesnym istnieniu okoliczności mogących do raka doprowadzić (np. palenie papierosów) jak i bez.

    Zespół podkreślił, że konieczne są dalsze badania owej zależności. Podkreśla także, że ich ustalenia jednoznacznie dowodzą ogromnego wpływu diety na stan zdrowia, i że warto o tym pamiętać podczas zakupów spożywczych.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Gorącą pogodę poprzedzą dni z umiarkowaną temperaturą. Sprawdź, co szykuje dla n...

Wojciech Raczyński

alt

Za pogodę w Polsce odpowiada zatoka niskiego ciśnienia i związany z nią front at...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...