Kilkadziesi膮t os贸b trafi艂o do szpitala z powodu zaka偶enia bakteriami salmonelli. Sta艂o si臋 to po zjedzeniu melon贸w z supermarket贸w w Stanach Zjednoczonych.
Problemem okaza艂y si臋 melony w kawa艂kach, kt贸re trafi艂y do sklep贸w w kilku stanach USA. Centra Kontroli i Prewencji Chor贸b namierzy艂y ju偶 miejsce, z kt贸rego pochodzi艂y owoce. To magazyn jednego z popularnych ameryka艅skich producent贸w znajduj膮cy si臋 w stanie Indiana.
Salmonella w owocach
Melony wycofano ze sprzeda偶y w stanach: Georgia, Illinois, Indiana, Kentucky, Michigan, Missouri, Karolina P贸艂nocna i Ohio.
Ludzie, kt贸rzy zjedli ska偶one partie melon贸w, zacz臋li chorowa膰 na salmonelloz臋 pod koniec kwietnia. Najm艂odszy z pacjent贸w by艂 niemowl臋ciem, najstarszy za艣 mia艂 97 lat. 31 z 60 choruj膮cych os贸b wymaga艂o hospitalizacji. Przypadki zachorowa艅 odnotowano w pi臋ciu stanach. Nie by艂o ofiar 艣miertelnych.
Bakterie salmonelli s膮 bardzo cz臋st膮 przyczyn膮 zatru膰 pokarmowych w USA. Ka偶dego roku zara偶a si臋 tam nimi oko艂o 1,2 miliona ludzi. 450 os贸b umiera.
Gro藕na bakteria
Najcz臋stsze objawy zara偶enia bakteri膮 salmonelli to gor膮czka, nudno艣ci, biegunka, wymioty i b贸le brzucha. Objawy choroby pojawiaj膮 si臋 od 12 do 72 godzin po spo偶yciu zaka偶onego produktu i trwaj膮 maksymalnie do tygodnia. Salmonelloza jest szczeg贸lnie niebezpieczna dla niemowl膮t i os贸b starszych.
G艂贸wnym 藕r贸d艂em infekcji jest 偶ywno艣膰 ska偶ona odchodami zwierz膮t.
Jak nie zachorowa膰? Nale偶y cz臋sto my膰 r臋ce i wystrzega膰 si臋 produkt贸w, kt贸re zosta艂y poddane niewystarczaj膮cej obr贸bce termicznej. Warzywa i owoce powinny by膰 dok艂adnie umyte przed zjedzeniem. Konieczne jest te偶 mycie r膮k po kontakcie ze zwierz臋tami.
Autor: dd/map / 殴r贸d艂o: Science Alert, nbcnews.com, nytimes.com, Wikipedia
殴r贸d艂o zdj臋cia g艂贸wnego:聽Shutterstock/CDC