Informacje
  • Co ty wiesz o grillu

    02-07-2017 17:40 Dowiedz się, jak dobrze grillować

    Poznaj przydatne w grillowaniu wskazówki

    Foto: Shutterstock; Film: TVN24

    Wielu z nas uwielbia potrawy z grilla. Nie każdy jednak potrafi dobrze je przygotować. Dowiedz się, jak poprawnie grillować.

    Lato to idealny czas na grilla. Wiele osób spędza czas w ogrodzie, czy na działce. Często urządzamy grilla i spędzamy miło czas z rodziną i przyjaciółmi. Czy jednak każdy wie dokładnie, jak prawidłowo grillować? Poznaj dziesięć, przydatnych wskazówek podczas grillowania.

    1. Wysusz mięso

    Gdy przygotowujesz steki, kotlety, kurczaka lub rybę pamiętaj, że im bardziej sucha będzie powierzchnia mięsa, tym bardziej kruche i chrupiące będzie ono po grillowaniu. Zanim cała woda z powierzchni mięsa nie odparuje, nie zacznie ono brązowieć. Mięso zacznie zmieniać kolor, gdy uruchomią się reakcje Maillarda. Są to reakcje chemiczne zachodzące pod wpływem ciepła, trzeba więc podnieść temperaturę powierzchni mięsa. Jednak woda to uniemożliwia, ponieważ pochłania energię. Mięso najlepiej zostawić na noc bez przykrycia, w lodówce.

    2. Stopień wysmażenia mięsa

    Trudno jest określić stopień wysmażenia mięsa na oko, ponieważ każdy kawałek mięsa jest inny. Średnio wysmażone mięso ma od 50 do 55 stopni Celsjusza. Kurczak powinien natomiast osiągnąć 74 st. C. Warto zaopatrzyć się w specjalny termometr do mierzenia temperatury podczas gotowania.

    3. Przewracanie ze strony na stronę

    Nie należy po prostu zostawiać mięsa na grillu. Należy cały czas je obracać. Podczas obracania sprawiasz, że podobna ilość ciepła dostaje się do mięsa z każdej strony. Mięso jest wtedy upieczone bardziej równomiernie. Mimo, ze jest to symulacja gotowania w niższej temperaturze, mięso upiecze się szybciej, nawet o 30 procent.

    4. Różne rodzaje ciepła na grillu

    Na grillu istnieją trzy podstawowe rodzaje ciepła. Jest przewodnictwo, gdzie gorący metal dotyka mięsa, promieniowanie ciepła z płomieni i ciepło konwekcyjne, gdy ciepło unosi się do góry. Konwekcja, wbrew pozorom, to potężne narzędzie. Na grillu należy stworzyć dwie strefy ciepła. Węgiel należy przesunąć na jedną stronę. Na drugiej, chłodniejszej, trzeba piec mięso. Na końcu mięso trzeba przesunąć na krótko na stronę gorącą. W ten sposób otrzymamy dobrze upieczone, soczyste mięso.

    5. Jak i kiedy posolić mięso?

    Jeśli pieczesz wieprzowinę lub kurczaka, mięso należy posolić trochę wcześniej. Inaczej natomiast jest z hamburgerami. Jaka jest różnica między hamburgerami a kotletami z kiełbasy wołowej? Ważne jest kiedy i jak posoli się mięso. Jeśli wgnieciesz sól w mięso zanim uformujesz kotlety, niektóre białka się rozwiążą i usieciują. Wtedy powstanie konsystencja jak w kotlecie z kiełbasy. Hamburger powinien mieć luźniejszą konsystencję i rozpadać się podczas jedzenia. Aby to uzyskać, należy posolić mięso po uformowaniu kotletów.

    6. Czyszczenie grilla

    Niektórzy uważają, że czyszczenie grilla jest niepotrzebne, że jedzenie jest smaczniejsze, gdy grill nie jest wyczyszczony. To jednak nieprawda. Jedzenie nabierze wtedy smaku spalonego tłuszczu, co nie jest zbyt zachęcające. Dlatego warto dokładnie czyścić cały ruszt.

    7. Uwaga na sadzę

    Gdy z jedzenia kapie tłuszcz, buchają płomienie. Jeśli dotkną one mięsa, pozostawią na nim sadzę. Wtedy może ono smakować jak pył węglowy. Należy kontrolować poziom płomieni i w razie potrzeby podnieść wyżej mięso.

    8. Nie polegaj na termometrze wbudowanym w pokrywę grilla

    Termometr w pokrywie znajduje się od 15 do 20 cm nad jedzeniem, nie mierzy więc temperatury mięsa. Należy mieć termometr na tym samym poziomie. Musi to być termometr specjalnie do tego przystosowany.

    9. Zamykać, czy nie zamykać pokrywy?

    To zależy, jakiego grilla używasz. Jeśli jest to grill na węgiel, lepiej zamknąć pokrywę, płomienie będą wtedy mniejsze, ponieważ mniej tlenu powoduje mniejszy ogień. Inaczej jest z grillami na gaz. Grillowanie na nich jest efektywne także przy zamkniętej pokrywie. Wtedy temperatura wzrasta, a płomienie nie gasną.

    10. Jaki typ grilla jest lepszy?

    Każdy typ grilla ma wady i zalety. Dużo zależy też od tego, czego dokładnie potrzebujemy i oczekujemy od grilla, a także gdzie będziemy grillować. Jest to sprawa bardziej indywidualna. Warto poznać całą ofertę, zanim zdecydujemy się na kupno.

    Dowiedz się jak przyrządzić dietetyczne potrawy z grilla i jak bezpiecznie grillować:

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • zdrowe grilowanie
    Bardzo dobrze jest grilowac na ruszcie ekologicznym wykonanym ze stali nietdzewnej , ruszt ten dzieki specjalnej konstrucji zapewnia splywanie tluszczu do specjalnego pojemnika a nie do ognia dzieki temu nie spala sie na ogniu. Produkowany jest w polsce.
    ~andrej /2017-07-02 21:27

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Do naszego kraju nadal, prawie bez przerwy od początku stycznia, dociera ciepłe ...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby front atmosferyczny przesunie się nad południowe i połudn...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Pogoda w Polsce jest przedwiosenna. Ptaki śpiewają jak w marcu, a nad rzeką Rawk...