Jedzenie gorzkiej czekolady chroni sk贸r臋 przed promieniowaniem ultrafioletowym - uwa偶aj膮 badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval. Jak poda艂y kanadyjskie media, wkr贸tce zaczn膮 si臋 testy, kt贸re maj膮 potwierdzi膰 t臋 tez臋.
Uniwersytet Laval (Quebec) rekrutuje obecnie ochotnik贸w o jasnej karnacji na codzienn膮 porcj臋 gorzkiej czekolady - oko艂o jednej trzeciej tabliczki (30 gram), przez 3 miesi膮ce. Testy ju偶 si臋 zacz臋艂y, ale zainteresowani wci膮偶 maj膮 szans臋 na uczone objadanie si臋 s艂odyczami.
Gorzko, gorzko
Ochronne dzia艂anie ma tylko prawdziwa gorzka czekolada, o zawarto艣ci przynajmniej 60 proc. kakao. Czekolada mleczna nie wchodzi w gr臋. Odwo艂uj膮c si臋 do wcze艣niejszych bada艅 niemieckich i brytyjskich naukowc贸w, kanadyjczycy twierdz膮, 偶e ochronn膮 rol臋, zwi臋kszaj膮c膮 odporno艣膰 jasnej sk贸ry na promienie UV, pe艂ni膮 polifenole, kt贸re s膮 eliminowane w procesie produkcji czekolady mlecznej. Polifenole obecne w gorzkiej czekoladzie maj膮 dzia艂anie przeciwutleniaj膮ce, poprawiaj膮 te偶 kr膮偶enie krwi. Te w艂a艣nie korzystne efekty b臋d膮 m.in. bada膰 naukowcy z Uniwersytetu Laval.
Autor: mm/ms / 殴r贸d艂o: PAP