Informacje
  • Jedz kasztany! To samo zdrowie

    24-09-2011 08:52 Przyszedł sezon na kasztany jadalne
    Jedz kasztany! To samo zdrowie

    Smaczne i zdrowe

    Shutterstock

    Kasztany jadalne są uznawane za jeden z najbardziej ekskluzywnych dodatków do dań i deserów kuchni europejskiej. Jada się je gotowane, pieczone lub prażone. Można je zemleć na mąkę, a następnie używać jej do przyrządzania ciast, chleba, naleśników. Mają też dużo wartości odżywczych.

    Do przygotowywania z nich posiłków powinno się wybierać tylko te, które mają ładny połysk, są ciężkie i pełne. Gotować należy w wodzie ok. 20 min., aż skorupka pęknie.

    Kasztany prażone przyrządzamy na patelni i pod przykryciem prażymy ok. 10 min. Pieczone należy przygotować w piekarniku, w temp. 200 st. do momentu, aż pęknie ich skorupka. Gdy owoce przestygną, zdejmujemy łupinkę, a delikatną błonę ściągamy nożem.

    - Ugotowane lub uprażone można zamarynować z migdałami i miodem. W tej postaci mają trwałość aż do 3 miesięcy - podpowiada dietetyk, Ilona Cichecka.

    Na infekcje i zmęczenie

    Kasztany jadalne wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w cukier złożony (wolno przyswajany przez organizm).

    Kasztany zawierają w sobie również błonnik pokarmowy, dzięki któremu są produktem sycącym. Nie brakuje im też białka i tłuszczu, a 2/3 wszystkich tłuszczy zawartych w nich to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia.

    - Zawierają także kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz E, witaminę młodości. Dlatego zalecałabym spożywanie kasztanów w okresach lekkiego stresu i przemęczenia - mówi dietetyk.

    W smaku są zbliżone do orzechów, są lekkostrawne, można więc je jeść w praktycznie każdym wieku. Są bardzo kaloryczne (ok. 180 kcal na 100 g). Zawierają sporo potasu, dlatego polecane są osobom uprawiającym sporty.

    - Mało osób wie, że 100 g kasztanów dostarcza tyle samo witaminy C, co 100 g cytryny. Bardzo ważną informacją jest to, że kasztany jadalne są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane przez osoby dotknięte celiakią - dodaje Cichecka.

    Kasztany jak ziemniaki

    Gorące kasztany są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Kiedyś należały do podstawowych produktów spożywczych, tak jak dziś ziemniaki. Dodawano je do zup, mięs, wypiekano z ich mąki chleb, karmiono nimi zwierzęta.

    Medyczny uzdrowiciel

    - Kasztany jadalne wykorzystywane są również w medycynie gdyż posiadają w sobie escynę, która ma właściwości uszczelniania ścian naczyń krwionośnych i zmniejszania obrzęków - twierdzi dietetyk.

    Najwięcej ich zawierają świeże, pozbawione łupiny niedojrzałe nasiona, z których produkuje się wyciąg alkoholowy. Ponadto kwiaty, liście, nasiona i owoce zawierają flawonoidy, garbniki, cukry, kwasy polifenolowe, karotenoidy, witaminę C i związki kumarynowe.

    Gdzie zjesz kasztana?

    Kasztany jadalne powszechnie występują nad Morzem Śródziemnym, w Azji mniejszej i na Kaukazie. Sezon na nie rozpoczyna się jesienią. Owoc kasztana jadalnego ma błyszczący, ciemnobrązowy kolor, a smak jest delikatny, lekko mączny i słodki. Należy go przechowywać w suchych i szczelnych opakowaniach.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • re: Przyswajalność gotowanych kasztanów
    @Luba-polecam w takim razie surowe ziemniaki!
    ~ewa88 /2016-01-02 01:13
  • super kasztany
    obecnie są w Nowym Dworze Gdańskim w Biedronce
    ~Iga /2014-11-19 18:10
  • Przyswajalność gotowanych kasztanów
    Kasztany są bardzo smaczne na surowo i warto je spożywać właśnie na surowo ponieważ: przy obróbce termicznej niszczona jest większość witamin i niektóre bioaktywne substancje, niszczone są białka, tłuszcze, składniki mineralne, a także mogą tworzyć się szkodliwe substancje. Wszystkie składniki odżywcze i minerały w żywym pożywieniu znajdują się w stanie związanym, dlatego są łatwo przyswajalne wraz z tym, z czym są związane. Termiczna obróbka niszczy te powiązania i porozrywane składniki mineralne zostaną wydalone z organizmu, a organizm nie będzie w stanie ich przyswoić. W naszej świadomości, na skutek reklam produktów żywnościowych, pojęcie „łatwo przyswajalny” kojarzy się z pojęciem „zdrowy”. Jest to subtelny podstęp. Większość dietetyków, lekarzy i biochemików zgodnie twierdzi, że gotowane jedzenie jest łatwo przyswajalne. Ale! podczas obróbki termicznej, to znaczy gotowania, pieczenia, czy też smażenia wszystkie złożone struktury zamieniają się na proste. Odbywa się to, co powinno odbyć się najpierw w jamie ustnej dzięki ślinie, a potem w żołądku przy pomocy kwasu solnego. Dzięki obróbce termicznej do żołądka trafiają denaturyzowane substancje, które nie potrzebują wstępnego rozszczepiania. Surowe pożywienie potrzebuje dokładnego przeżuwania i aktywacji fermentów za pomocą systemu trawiennego. W sytuacji, gdy nie potrzebujemy pożywienia, lub jakiegoś jego rodzaju, nie będzie ono trawione w ogóle i opuści nasz organizm prawie w tej samej postaci, w jakiej zostało dostarczone.
    Uwaga! Gotowane pożywienie omija obronny mechanizm organizmu człowieka. Jego składniki wchłaniają się bez przeszkód z jelita i trafiają do krwi nawet wtedy, gdy organizm ich nie potrzebuje. Organizm człowieka przy spotkaniu z gotowanym jedzeniem jest bezbronny. Więc po co nam ta łotwość przyswajania, gdy i tak mamy większość populacji z problemami otyłości?
    ~Luba /2014-01-14 10:16
  • Nowy sezon - nowe miejsce
    Tym razem znów w Poznaniu, ale zmienilo sie miejsce i chyba wlasciciel. Stoja vis a vis Starego Browaru, na skrzyżowaniu Ratajczaka i Kosciuszki.
    ~edgemoon /2013-10-20 20:04
  • Kasztany w Poznaniu
    Są na pl. Wiosny Ludów. Pyszne!
    ~Kamea /2012-12-09 00:23

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Październikowe lato ma się świetnie i może utrzymać się jeszcze przez tydzień....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest na skraju niżu Rocco znad południowej Szwecji, tylko na północy kraj...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Pierwszego marca rozpoczęła się wiosna meteorologiczna. Przyszła nareszcie! Tera...