Informacje
  • Najlepszy sposób na zaparzenie herbaty może was zdziwić

    15-04-2017 20:12 Wtedy ma najwięcej dobroczynnych właściwości
    Najlepszy sposób na zaparzenie herbaty może was zdziwić

    Niezwykły sposób "parzenia" herbaty

    Shutterstock

    Są różne sposoby parzenia herbaty. W zależności od gatunku trzeba zalewać ją wodą o różnej temperaturze. Badania wykazały, jaki jest najlepszy sposób przygotowywania tego napoju. Wydaje się dość kontrowersyjny.

    Według naukowców herbatę najlepiej jest przygotowywać w kuchence mikrofalowej. Zdaniem badaczy w ten sposób można uzyskać znacznie większe ilości znajdujących się w liściach substancji niż podczas tradycyjnego parzenia. Przez przygotowanie herbaty w mikrofalówce otrzymujemy około 80 procent katechin i do 92 proc. kofeiny, czyli znacznie więcej niż w przypadku zwykłego przygotowywania herbaty przez zalewanie jej gorącą wodą.

    Przepis na najlepszą herbatę

    Jak według badaczy się ją "parzy"?

    Należy:

    1. Zalać herbatę w torebce gorącą wodą;

    2. Wstawić kubek z herbatą do mikrofalówki i podgrzewać przez 60 sekund przy mocy 500 W;

    3. Odczekać minutę;

    4. Zanurzać i wyjmować woreczek z herbatą około 10 razy, wycisnąć go i gotowe.

    Dowody naukowe

    Już w 2012 roku w czasopiśmie naukowym "Journal of Food Composition and Analysis" opublikowano badania na temat przygotowywania herbaty w mikrofali. Doktor Quan Vuong z australijskiej uczelni University of Newcastle sprawdził, jak "parzenie" zielonej herbaty w kuchence mikrofalowej wpływa na składniki zawarte w jej liściach. Na podstawie starannych analiz chemicznych Vuong wykazał, że podczas przygotowywania napoju w mikrofalówce z liści uwalnia się znacznie więcej substancji odżywczych niż w trakcie tradycyjnego parzenia.

    Cenne składniki herbaty

    Katechiny to złożona grupa związków chemicznych należących do grupy polifenoli. Są jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy, które pozwalają nam długo cieszyć się młodością i dobrym zdrowiem, choćby przez dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, który jeszcze nie do końca został zbadany przez naukę. Katechiny znajdują się w wielu różnych produktach - od herbaty, przez owoce, warzywa, kakao, po czerwone wino.

    Wpływ kofeiny na ludzki organizm jest za to dobrze zbadany i udokumentowany. Kofeina pozwala wyciszyć zmęczenie i zwiększyć wydolność umysłową. Jeśli więc przygotowywanie herbaty w mikrofalówce ma sprawić, że do naszego organizmu trafi więcej kofeiny, to chyba warto?

    Poznaj pięć najzdrowszych herbat świata:

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • robil ktos tak juz?
    Już drugi artykuł dzisiaj czytam o takim sposobie może spróbuje. Myślicie, że na owocowe herbaty to też działa. Baiwł się ktos w to już?
    ~Grazyna /2017-05-09 11:19
  • czaj...
    Niektóre herbaty mają sznurek przyczepiony do torebki za pomocą zszywacza, itp. jak metal wsadzić do mikrofali? fajnie będzie...
    ~timen /2017-04-16 21:00
  • hmm...
    Nie liczy się ilość, tylko jakość. Co z tego że w takiej herbacie będzie więcej składników, jeżeli po mikrofali woda będzie miała rozerwaną strukturę heksagonalną i żaden proces biochemiczny w organizmie nie zajdzie przy jej użyciu? Zapamiętajcie jedno. Badać należy to, jak dana substancja działa na organizm a nie to ile czego zawiera.
    ~emaNoN /2017-04-16 20:39
  • prawda całą dobę...
    Mikrofala???? dobroczynne żródło???? Strach się bać tych dowodów..
    ~Zdziwiona /2017-04-16 19:57
  • Koneser
    To co w koncu mamy pic? Skoro prawdziwej harbatki juz nima
    ~Giniol /2017-04-16 18:37

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Październikowe lato ma się świetnie i może utrzymać się jeszcze przez tydzień....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest na skraju niżu Rocco znad południowej Szwecji, tylko na północy kraj...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Pierwszego marca rozpoczęła się wiosna meteorologiczna. Przyszła nareszcie! Tera...