Informacje
  • Uwaga na niebezpieczne,
    brunatne plamki na owocach

    11-09-2016 09:17 Wszystkiemu winna patulina
    Uwaga na niebezpieczne, <br />brunatne plamki na owocach

    Patulina często występuje na jabłkach

    Flickr (CC BY 2.0) / Susanne Nilsson

    Warzywa i owoce stają się niezdrowe nie tylko za sprawą zawartych w nich sztucznych substancji i konserwantów. Mogą być również szkodliwe, kiedy pojawiają się na nich brunatne plamki. Czym one są?

    Czy owoce na których zauważymy drobne plamki nie nadają się już do spożycia? Okazuje się, że tak. Te plamki to bardzo trująca, niezdrowa substancja, zwana patuliną.

    Czym jest patulina?

    Plamki, które zauważamy na owocach lub warzywach, powodują, że owoc nie jest zdatny do spożycia. Nie wystarczy jedynie wyciąć, czy odkroić zepsuty kawałek, by owoc z powrotem stał się jadalny. Patulina, która powoduje ciemne przebarwienia, jest główną toksyną pleśniową w owocach. Jest to substancja rakotwórcza, która powoduje również silne zatrucia. Może być także odpowiedzialna za powstawanie wrzodów w przewodzie pokarmowym.

    Najczęściej występuje w jabłkach

    Silnie trującą substancja pokrywa jabłka, ale także i inne owoce i warzywa. Znajdziemy ją w gruszkach, bananach, wiśniach, winogronach, morelach, ananasach. Może wkraść się również do przetworów, soków, konfitur i dżemów.

    Skąd się bierze?

    "Trucizna" powstaje na skutek uderzenia, w momencie gdy na przykład jabłko spada z drzewa. Stłuczone miejsce przybiera brunatny kolor. Nie tylko nadgniłe miejsce jest szkodliwe. Szkodliwe substancje rozwijają się również wewnątrz owoców, a także na pestkach. Wszystko za sprawą tego, że patulina z łatwością rozpuszcza się w wodzie, przez co szybko rozprzestrzenia się do wnętrza owoców.

     

    Zobacz, które owoce są najzdrowsze.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Na początku tygodnia będzie aż 17 stopni, ale później czeka nas ochłodzenie....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem układu niskiego ciśnienia z centrami nad Bałtykiem i Niz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Pierwszego marca rozpoczęła się wiosna meteorologiczna. Przyszła nareszcie! Tera...