Informacje

  • Zapolowaliście na superksiężyc.
    Niebawem będziecie mieli kolejne okazje

    30-08-2015 07:21

    Kolejny superksiężyc we wrześniu

    Superksiężyc w pełnej krasie

    Kontakt24

    Noc z soboty na niedzielę była wyjątkowa, bo na niebie pojawił się większy i jaśniejszy niż zwykle księżyc w pełni. Zobaczcie zdjęcia, jakie dostaliśmy od Reporterów 24.

    29 sierpnia tarcza naszego satelity wydawała się większa i jaśniejsza niż zwykle. Na niebie zobaczyliśmy superksiężyc.

    Najbliżej nas

    O superksiężycu mówimy, kiedy nasz satelita znajdzie się w perygeum, czyli najbliższej możliwej odległości od Ziemi na swojej orbicie. Wynosi ona około 358 tys. kilometrów, podczas gdy średni dystans między tymi obiektami to 384 tys. kilometrów. W perygeum Srebrny Glob jest o 50 tys. km bliżej nas niż podczas przechodzenia przez przez apogeum, czyli najbardziej oddalony punkt swojej orbity.

    W nocy z soboty na niedzielę pobliżu maksymalnego perygeum nasz satelita znalazł się o godz. 18.35 UTC (20.35 czasu polskiego).

    Przed nami kolejne "superpełnie"

    Ale to nie koniec księżycowych atrakcji. Przed nami kolejne pełnie w pobliżu perygeum. Następną zobaczymy 28 września o godz. 2.50 UTC (4.50 czasu polskiego) i 27 października o godz. 12.05 UTC (14.05 czasu polskiego).

    Za każdym razem nasz satelita będzie w odległości nie mniejszej niż 361836 km od Ziemi, jednak najbliższej znajdzie się 28 września w odległości 356877 km.

    Otrzymujemy od Was zdjęcia

    Na Kontakt Meteo otrzymywaliśmy zdjęcia naszego satelity, który lśnił na niebie. Zobaczcie materiały od Reporterów 24.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • Olbrzymi księżyc
    Nie w spobotę a w niedzielę widziałem księżyc chyba dwa razy wiekszy od zwykłego i pomarańczowy. Co to za zjawisko?
    ~utrivv /2015-09-01 10:34
  • Do ALI Od MARCINA
    Niczego nie sugeruję, to ty Alu sugerujesz że istnieje jakaś "wyjściowa" wielkość dla księżyca czy słońca. Takiej nie ma, są tak duże jak je aktualnie widzimy. Więc księżyc nie" będzie wydawał się większy" ale będzie dla nas obserwatorów w rzeczywistości większy (jako obiekt widzialny a nie jako przedmiot). Pozdrawiam :)
    ~Marcin /2015-08-30 14:30
  • Somnambulizm
    Ciężka noc dla lunatyków
    ~Taki jestem lekki /2015-08-29 23:35
  • Hamburg
    Tu w Hamburgu piękny widok, zero chmurek :))
    ~Emigrant /2015-08-29 22:00
  • apogeum
    U mnie juź widać bardzo duży jasno świeci
    ~Milanowek /2015-08-29 20:39

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

W czwartek żegnamy lato meteorologiczne. Na piątek przypada pierwszy dzień meteo...

Tomasz Wasilewski

alt

Po chłodnym, czasami wręcz jesiennym początku września, w tym miesiącu możemy je...

Wojciech Raczyński

alt

Polska pozostanie pod wpływem niżu znad Ukrainy i związanego z nim deszczowego f...