Informacje
  • Zapolowaliście na superksiężyc.
    Niebawem będziecie mieli kolejne okazje

    30-08-2015 07:21 Kolejny superksiężyc we wrześniu

    Superksiężyc w pełnej krasie

    Kontakt24

    Noc z soboty na niedzielę była wyjątkowa, bo na niebie pojawił się większy i jaśniejszy niż zwykle księżyc w pełni. Zobaczcie zdjęcia, jakie dostaliśmy od Reporterów 24.

    29 sierpnia tarcza naszego satelity wydawała się większa i jaśniejsza niż zwykle. Na niebie zobaczyliśmy superksiężyc.

    Najbliżej nas

    O superksiężycu mówimy, kiedy nasz satelita znajdzie się w perygeum, czyli najbliższej możliwej odległości od Ziemi na swojej orbicie. Wynosi ona około 358 tys. kilometrów, podczas gdy średni dystans między tymi obiektami to 384 tys. kilometrów. W perygeum Srebrny Glob jest o 50 tys. km bliżej nas niż podczas przechodzenia przez przez apogeum, czyli najbardziej oddalony punkt swojej orbity.

    W nocy z soboty na niedzielę pobliżu maksymalnego perygeum nasz satelita znalazł się o godz. 18.35 UTC (20.35 czasu polskiego).

    Przed nami kolejne "superpełnie"

    Ale to nie koniec księżycowych atrakcji. Przed nami kolejne pełnie w pobliżu perygeum. Następną zobaczymy 28 września o godz. 2.50 UTC (4.50 czasu polskiego) i 27 października o godz. 12.05 UTC (14.05 czasu polskiego).

    Za każdym razem nasz satelita będzie w odległości nie mniejszej niż 361836 km od Ziemi, jednak najbliższej znajdzie się 28 września w odległości 356877 km.

    Otrzymujemy od Was zdjęcia

    Na Kontakt Meteo otrzymywaliśmy zdjęcia naszego satelity, który lśnił na niebie. Zobaczcie materiały od Reporterów 24.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • do Marcina
    Sugerujesz, że Księżyc puchnie i się kurczy w rzeczywistości?
    ~ala /2015-08-29 16:46
  • Ale czad
    Ale czad
    ~Olo /2015-08-29 13:23
  • CZYTAĆ CO PISAĆ!
    Przecież właśnie BĘDZIE WIĘKSZA i JAŚNIEJSZA NIŻ ZWYKLE a nie będzie wydawała się :)))
    ~Marcin /2015-08-29 12:53
  • superksiężyc
    Już wczoraj było widać.
    panikowac_panikowac /2015-08-29 11:01

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Na początku tygodnia będzie aż 17 stopni, ale później czeka nas ochłodzenie....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem układu niskiego ciśnienia z centrami nad Bałtykiem i Niz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Przed nami druga połowa listopada, ale oznak zimy na razie na horyzoncie nie wid...