Informacje
  • Zjedzenie jajka na śniadanie zmniejsza ryzyko udaru. Ma także więcej zalet

    04-11-2016 16:49 Ciekawe wyniki analizy naukowców
    Zjedzenie jajka na śniadanie zmniejsza ryzyko udaru. Ma także więcej zalet

    Jedzenie jajek może nas ustrzec przed chorobami

    Flickr (CC BY 2.0) / TALMADGEBOYD

    Naukowcy odkryli, że jedzenie jednego jajka na śniadanie zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Okazuje się też, że jajka posiadają wiele dobrych właściwości odżywczych i nie mają związku z powstawaniem chorób serca.

    Bardzo długo uważano, że jajka, przez zawartość cholesterolu, są niezbyt zdrowe i przyczyniają się do rozwoju chorób serca. Najnowsze opracowanie wykazało jednak, że jest zupełnie inaczej.

    Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego instytutu EpidStat w Michigan i ośrodek DLW Consulting Services w Utah. Wyniki opracowania, które opublikowano w czasopiśmie naukowym organizacji American College of Nutrition, powstały na podstawie analizy badań prowadzonych od 1982 do 2015 roku.

    Po przeanalizowaniu danych, naukowcy zauważyli, że spożywanie jednego jajka dziennie zmniejsza ryzyko udaru o 12 procent. Okazało się także, że nie ma związku pomiędzy jedzeniem jajek a rozwojem choroby niedokrwiennej serca.

    Zalety jedzenia jajek

    Główny autor badań dr Dominik Alexander uważa, że kolejne badania w tej materii są niezbędne, jednak widzi wiele zalet płynących ze spożywania jajek.

    - Jajka posiadają wiele dobrych właściwości odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, które zmniejszają stres oksydacyjny i stany zapalne - mówi Alexander. - Są także doskonałym źródłem białka, które wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi - dodaje.

    W latach 50. w Wielkiej Brytanii powstała nawet kampania "Zjedz jajko przed pracą", jednak późniejsze badania wykazały związek jajek z chorobami układu krążenia i występowaniem udaru mózgu.

    Najnowsze badania sugerują jednak, że to, iż jajka miałyby przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu, jest mitem.

    Dobre właściwości

    Jedno duże jajko ma 6 g wysokiej jakości białka i antyoksydantów, które znajdują się w jego żółtku. Posiada też witaminy E, D i A.

    Opracowanie wspiera wydane w 2015 roku zalecenia żywieniowe dla Amerykanów, w których zlikwidowano żywieniowe ograniczenia cholesterolu i zalecono regularne spożywanie jajek. Badania Alexandra potwierdzają także wyniki metaanalizy z 2015 roku, w której wykazano, że cholesterol w diecie nie ma związku z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

    - Ten systematyczny przegląd i metaanaliza wcześniejsze badania, wykazujące brak związku pomiędzy jajkami a chorobami serca, a także sugerują możliwy korzystny wpływ spożycia jajek na ryzyko udaru - mówi Tia Rains, tymczasowy dyrektor wykonawczy firmy Egg Nutrition Centre, finansującej badania.

     

    Zobacz w jaki sposób można przygotować ciekawe śniadanie, także z jajek.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • chemia i modyfikowana zywnosc?
    a co takiego dobrego w jajku jak pochodzi z chodowli wielkiej gdzie sypie sie co popadnie,nie czarujmy sie dluzej,kto napisze prawde chyba ze sie pomyli,wciskanie kitu.
    ~ciocia /2016-11-04 20:34
  • Egg Nutrition Centre, finansującej badania.
    I wszystko jasne.
    ~xxx /2016-11-04 19:43

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Do Polski z dużą prędkością wtargnie atlantyckie powietrze. Po kilku słonecznych...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby Polska dostanie się pod wpływ niżu Victoria z rejonu Isla...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...