Informacje

  • Jajeczne obżarstwo już za chwilę.
    Czy może nam zaszkodzić?

    12-04-2017 07:48

    Jaja - co za dużo to niezdrowo

    Jajeczne obżarstwo już za chwilę. <br />Czy może nam zaszkodzić?

    Wielkanoc coraz bliżej.

    Zbliża się Wielkanoc - w wielu polskich domach na świątecznym stole pojawią się więc jaja i majonez. O ile ten drugi nie ma zbyt dobrej sławy wśród miłośników zdrowego jedzenia, tak jaja są jednym z bardziej pożywnych produktów. Dowiedz się o ich wszystkich zdrowotnych zaletach.

    Jajko zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jedno, ugotowane na twardo, dostarcza nam średnio 77 kalorii, w tym 6 gramów białka i 5 gramów zdrowych tłuszczów. Są one bogate m.in. w witaminy takie jak:

    - witamina A: 6 procent dziennego zapotrzebowania
    - folinian: 5 proc. dziennego zapotrzebowania
    - witamina B5: 7 proc. dziennego zapotrzebowania
    - witamina B12: 9 proc. dziennego zapotrzebowania
    - witamina B2: 15 proc. dziennego zapotrzebowania
    - fosfor: 9 proc. dziennego zapotrzebowania
    - selen: 22 proc. dziennego zapotrzebowania

    Jaja dostarczają również witamin D, E, K, B6, wapnia i cynku.

    Zobacz w jaki sposób można przygotować oryginalne śniadanie, także z jajek.

    A co z cholesterolem?

    Jaj obawiają się osoby z podwyższonym cholesterolem. Czy słusznie? Jedno jajko zawiera ok 221 mg tego związku chemicznego, co stanowi ponad połowę zalecanego dziennego spożycia. Jednak należy pamiętać, że cholesterol w diecie niekoniecznie zwiększa jego poziom we krwi, a jedzenie jaj może być idealnym sposobem aby zwiększyć poziom dobrego cholesterolu (HDL), który zmniejsza zagrożenie występowania chorób serca, czy udaru mózgu.

    Nasza wątroba każdego dnia wytwarza duże ilości cholesterolu. Kiedy jemy więcej jaj, ilość wytwarzanego przez nią cholesterolu po prostu się zmniejsza. Reakcje na jedzenie jaj są oczywiście różne. Nie powinny z nimi przesadzać chorujący na hipercholesterolemię oraz osoby spożywające dużo produktów mięsnych.

    Dietetycy uznają, że możemy bezpiecznie zjeść od 2 do 6 jaj w tygodniu. Nic nam się nie stanie, jeżeli okazjonalnie zjemy ich więcej.

    Cholina - ważny środek odżywczy

    Jaja składają się z choliny, związku chemicznego, którego większość ludzi nie otrzymuje w wystarczających ilościach. Cholina jest substancją niezbędną  do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki naszego ciała. Jaja są jej doskonałym źródłem.

    Korzyści dla oczu

    Żółtka jaj bogate są w luteinę oraz zeaksantynę, które posiadają właściwości przeciwutleniające. To barwniki, które mają tendencję do gromadzenia się w siatkówce oka, chroniąc je przed promieniowaniem UV.

    Spożywanie odpowiednich ilości tych składników odżywczych może znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnień plamki żółtej.

    Idealne jeśli się odchudzasz

    Jaja stanowią też idealne źródło białka. Oznacza to, że w odpowiednich ilościach pomogą zwiększyć masę mięśniową lub schudnąć - mają mało kalorii i zapewniają uczucie sytości.

    O jajkach nie zapomnijmy także w naszym wielkanocnym koszyczku.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • Kolejny wątpliwy artykuł zdrowotny.
    "Dietetycy uznają, że możemy bezpiecznie zjeść od 2 do 6 jaj w tygodniu."
    Hahaha. Trzymajcie się z dala od takich dietetyków. 2 jaja to można spokojnie bezpiecznie zjadać dziennie.
    Brain Scientist /2017-04-12 14:34
  • obzarstwo?
    Juz nie przesadzajmy tymi glupimi wpisami obzarstwo,pijanstwo ile to mozna wypic czy zjesc,Panowie Maja to dziennie i jakos nikt nie pisze na temat,Udanych S.Wielanocnych.Aleluja.
    ~aniol /2017-04-12 08:38
  • nie jedz jajek na Wielkanoc ! Ratuj zwierzęta !
    hodowla przemysłowa to znęcanie się nad zwierzętami
    precz z unią i tuskiem /2017-04-12 08:17

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

W czwartek żegnamy lato meteorologiczne. Na piątek przypada pierwszy dzień meteo...

Tomasz Wasilewski

alt

Fala bardzo ciepłego i suchego powietrza zbliża się do naszej części Europy. Obe...

Wojciech Raczyński

alt

Polska leży w obszarze lekko podwyższonego ciśnienia. ...