Informacje
  • Nie jesz glutenu? To zalecane tylko
    w niektórych przypadkach

    20-04-2018 07:36 Maj miesiącem bez glutenu
    Czy gluten jest szkodliwy? Foto: Shutterstock | Video: TVN24

    - Znacznie więcej osób przestrzega diety bezglutenowej niż choruje na celiakię – powiedzieli w czwartek eksperci podczas konferencji prasowej w Warszawie z okazji rozpoczęcia kampanii "Miesiąc bez glutenu".

    - Od 13 do 25 procent osób przestrzega diety bezglutenowej - podał doktor habilitowany Piotr Dziechciarz z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W rzeczywistości jednak na celiakię, czyli chorobę charakteryzującą się nietolerancją glutenu, choruje jeden procent naszej populacji.

    - Dieta bezglutenowa nie jest szkodliwa, jeśli tylko jest dobrze zbilansowana, ale jest kosztowna i grozi niedoborem niektórych składników, ponieważ trudno jej prawidłowo przestrzegać - podkreślił Dziechciarz.

    Czym jest celiakia?

    - Celiakia - wyjaśniał ekspert - jest chorobą immunologiczną o podłożu genetycznym. Polega ona na tym, że układ odpornościowy staje się nadwrażliwy na gluten i niszczy kosmki jelita cienkiego. Są to wypustki błony śluzowej zwiększające jego powierzchnię i odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.

    Specjalista wyjaśnił, że można u siebie podejrzewać celiaklię, kiedy pojawiają się takie dolegliwości jak przewlekłe biegunki, bóle brzucha, wzdęcia i bóle głowy.

    - Choroba ta może się objawiać anemią z niedoboru żelaza i ciągłym zmęczeniem - dodał.

    Powodem licznych schorzeń towarzyszących celiakii jest brak ważnych dla organizmu składników pokarmowych, które nie są wchłaniane. W skrajnych przypadkach rozwija się osteoporoza. Może występować również chudnięcie, wypadanie włosów i kłopoty z płodnością. Skutkiem bywa też depresja.

    Celiakia to nie wszystko

    Ekspert zwrócił uwagę, że wielu Polaków przestrzega diety bezglutenowej, choć nie cierpi z powodu celiakii. Podejrzewa się jednak, że aż 10 procent osób wykazuje tak zwaną nieceliakalną nadwrażliwość na pszenicę. Specjalista wyjaśnił, że w takim przypadku nie chodzi jedynie o nadwrażliwość na gluten, lecz również na inne składniki pokarmowe znajdujące się w pszenicy. Niektórzy zmagają się również z alergią na to zboże.

    Dolegliwości, które często są łączone z glutenem i pszenicą, mogą być jednak mylone z innymi schorzeniami. Na przykład z zespołem jelita nadwrażliwego.

    Jak diagnozować?

    Celiakia może występować u osób w każdym wieku - zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Występuje dwukrotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn.

    Dziechciarz poinformował, że można ją wykryć poprzez przeprowadzenie testów krwi ukierunkowanych na wykrywanie przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG).

    - Jednak ostatecznym potwierdzeniem celiakii jest endoskopowa biopsja jelita cienkiego - dodał specjalista.

    Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej Małgorzata Źródlak zwróciła uwagę, że celiakia wykrywana jest średnio dopiero po ośmiu latach od pojawienia się pierwszych objawów.

    - Chorzy często krążą między lekarzami różnych specjalności, zanim wreszcie choroba ta zacznie być w ogóle podejrzewana. Skutkiem tego są nasilające się kłopoty zdrowotne - dodała Źródlak.

    Leczenie dietą

    - Jedynym skutecznym lekiem jest przestrzeganie odpowiedniej diety. I to duże wyzwanie dla każdego chorego - podkreśliła Źródlak.

    Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej zapewniała, że produkty bezglutenowe są powszechnie dostępne - charakteryzują się obrazkiem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Coraz więcej jest również restauracji, w których osoby z celiakią bezpiecznie mogą zjeść posiłek.

    "Miesiąc bez glutenu" obchodzony jest w maju. W ramach związanej z nim kampanii edukacyjnej będzie można skorzystać z bezpłatnej konsultacji telefonicznej z dietetykiem oraz samodzielnie wykonać test on-line, które pomoże wstępnie określić, czy należymy do osób zagrożonych celiakią.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • masakra
    tez odnosze wrazenie, ze teraz jest to bardziej moda niz choroba. Potem jak ktos naprawde cierpi na nietolerancje glutenu to wszyscy maja z niego beke. Moja siostra pamietam miala ogromne problemy jelitowe przez dlugi czas i dopiero porzadny lekarz po badaniach stwierdzil u niej nietolerancje. Teraz ma diete i lyka tabletki intesta zeby uregulowac te jelita i wszystko wraca do normy, ale na poczatku pamietam, jak wszyscy sie z niej nabijali..
    ~Diana /2018-04-25 00:38
  • Glifosfat zwany Randapem
    Tu nie chodzi tylko o gluten.
    Zboża zawierają duże ilości glifosfatu.
    ~Iwona /2018-04-21 05:34
  • Głupia moda
    Teraz jest moda na produkty bezglutenowe i diety pomimo, że nie jest to konieczne dla większości osób. Na głupocie zarabia się najlepiej.
    ~Nick /2018-04-20 10:40

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Na mapach pogody na razie nie widać mroźnej, zimowej aury. Do Polski właśnie nap...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby nad zachodnie rejony Polski nasunie się zatoka niżowa z f...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Jak wygląda obecnie pogoda na święta? Około 18 grudnia nad Atlantykiem uformować...