Informacje

  • Spożywamy coraz więcej cukru,
    choć kupujemy go mniej

    01-10-2017 14:54

    Najwięcej cukru spożywa się na wsi

    Mimo mniejszej konsumpcji cukru w czystej postaci, jego całkowite spożycie rośnie

    Shutterstock

    Całkowita konsumpcja cukru ciągle rośnie.

    Z danych GUS wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie. Oznacza to, że w ciągu 10 lat średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, spadło o pół kilograma, czyli o jedną trzecią - informuje analityk.

    Słodkie życie na wsi

    Mimo mniejszych zakupów cukru w czystej postaci, jego całkowita konsumpcja rośnie, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych - zwraca uwagę analityk rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski. Więcej cukru spożywa się w gospodarstwach wiejskich niż miejskich.

    W 2016 roku konsumpcja cukru w gospodarstwach wiejskich spożywano o dwie trzecie więcej cukru niż w pozostałych gospodarstwach. Spożycie cukru pozostaje powyżej przeciętnej w gospodarstwach emerytów i rencistów – 16,7 kg rocznie na osobę wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem – wskazuje Paweł Wyrzykowski.

    Co ciekawe, najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność.

    Ekspert wskazał, że nie obserwuje się wyraźnej zależności między poziomem dochodów gospodarstw domowych a poziomem spożycia cukru. Jedynie w grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o 11 proc. mniejszy od średniej.

    Mniej słodzimy, ale więcej konsumujemy

    Zdaniem Wyrzykowskiego, spadek poziomu spożycia cukru w gospodarstwach domowych to efekt zmieniającego się stylu życia. Ponadto zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, pieczemy też mniej ciast czy przyrządzamy mniej konfitur.

    Mimo mniejszej konsumpcji cukru w czystej postaci, jego całkowite spożycie rośnie. W 2016 roku wyniosło średnio 42,3 kg na mieszkańca rocznie, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 roku i o 10 proc. więcej niż średnio w latach 2005-2007. Dane te dowodzą, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych - podkreśla ekspert.

    Coraz taniej

    Zniesienie limitów produkcji cukru, które nastąpi 1 października, może wpłynąć w najbliższych miesiącach na obniżki cen cukru na półkach sklepowych. Według GUS w sierpniu 2017 roku za kilogram cukru białego płaciliśmy średnio 3,07 zł, czyli o 1,9 proc. mniej niż w lipcu br. i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu 2016 roku.

    Zdaniem analityków z BGŻ BNP Paribas można spodziewać się, że cukier na rynku unijnym relatywnie potanieje wobec innych substancji słodzących wykorzystywanych przy produkcji żywności i bilansowe spożycie cukru białego w Polsce wzrośnie.

    Tu dowiesz się więcej o cukrze:


Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • trzeba wprowadzić wysokie podatki na mięso i cukier
    mięso i cukier w takim samym stopniu powodują otyłość wg badań naukowych
    precz z unią i tuskiem /2017-10-01 15:48

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

W czwartek żegnamy lato meteorologiczne. Na piątek przypada pierwszy dzień meteo...

Tomasz Wasilewski

alt

Fala bardzo ciepłego i suchego powietrza zbliża się do naszej części Europy. Obe...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby Polska dostanie się w zasięg wyżu znad Włoch, tylko na pó...