Informacje

  • Śmiertelne niebezpieczeństwo czai się w ryżu. Zmień sposób jego gotowania

    13-02-2017 11:42

    Najnowsze analizy naukowców

    Śmiertelne niebezpieczeństwo czai się w ryżu. Zmień sposób jego gotowania

    Zwróć uwagę na sposób gotowania ryżu

    Shutterstock

    Ryż ugotowany najprostszym i najbardziej znanym sposobem jest bardzo niezdrowy. Znajdujący się w ryżu trujący pierwiastek może wywoływać m.in. cukrzycę czy raka.

    Naukowcy z Queens University Belfast w Irlandii Północnej stwierdzili, że nieodpowiednie gotowanie ryżu sprzyja rozwojowi chorób serca, cukrzycy, a także raka i problemów rozwojowych. Przyczyny należy doszukiwać się w arsenie - trującym pierwiastku, którego szkodliwe ilości możemy znaleźć właśnie w ryżu.

    W glebie i pestycydach

    Skąd w ryżu arsen? Przedostaje się do niego jeszcze w okresie wzrostu ryżu na plantacjach. Znajduje się w toksynach przemysłowych i pestycydach, stosowanych w rolnictwie do nawożenia. Arsen przedostaje się do ryżu również z gleby, wzbogaconej tym pierwiastkiem. Ryż uprawiany w warunkach zalewowych jest bardziej podatny na skażenie arsenem.

    Wydawać by się mogło, że podczas gotowania, ryż uwalnia się od arsenu. Jednak z najnowszych badań wynika, że ryż po ugotowaniu często zawiera jeszcze jego resztki. W celu znalezienia sposobu na najzdrowszą technikę przygotowania i gotowania ryżu Andy Meharg autor badań przeanalizował trzy różne metody.

    Nie płukać, tylko długo moczyć

    Pierwsza metoda polegała na tradycyjnym gotowaniu ryżu, czyli przy stosunku dwóch części wody na jedną porcję ryżu. Wcześniej ryż opłukano. Sposób ten okazał się najgorszy, ponieważ ugotowany ryż zawierał najwięcej arsenu w porównaniu do innych metod.

    Gotując w pięciu częściach wody na jedną ryżu, wyciągamy z niego prawie 50 procent arsenu. Naukowcy uważają jednak, że tego szkodliwego pierwiastku najwięcej pozbywamy się wtedy, kiedy moczymy ryż przez kilka godzin przed ugotowaniem. Wtedy wypłukuje się około 80 procent arsenu.

    Wyniki eksperymentu wskazują, że najzdrowszym sposobem przyrządzania ryżu jest wymoczenie go w wodzie przez kilka godzin (najlepiej zalać dzień przed gotowaniem i odstawić na noc). Następnie należy ponownie wypłukać go, aż woda będzie czysta. Ryż ugotować w ilości jedna na pięć części wody.

     

    Mimo obecności niewielkiej ilości arsenu ,nie rezygnuj jednak z ryżu w diecie. Ma on również wiele pozytywnych właściwości. Nie zawiera glutenu. Zobacz przepis na danie z ryżem (materiał archiwalny):

     

     

     

     

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • Chemia
    To nie SAM RYŻ jest szkodliwy tylko sposób jego uprawiania - nawożenia. Proste jak świński ogon.
    ~marco /2017-12-19 18:40
  • Bez paranoi
    Dłuższe przyjmowanie małych dawek związków arsenu wywołuje wzrost odporności na zatrucia ostre tymi substancjami. Pewien minimalny odsetek ludzi posiada również wrodzoną odporność na pochodne arsenu.
    ~xmarzenax /2017-07-30 19:40

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Do Polski wlewa się chłód, groźny dla zdrowia i życia ludzi oraz zwierząt. Dalek...

Tomasz Wasilewski

alt

Z Afryki do Polski płynie kolejna fala wyjątkowo ciepłego powietrza....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu znad wschodnich Niemiec....