Informacje
  • Coraz więcej cukru w diecie Polaków. "Prognozy są zatrważające"

    21-02-2019 19:33 Ponad połowa Polaków ma nadwagę
    Problem otyłości w Polsce jest coraz większy Foto: Shutterstock | Video: TVN24

    Przeciętny Polak spożywa rocznie aż o 12 kilogramów więcej cukru przetworzonego zawartego w słodkich przekąskach i gotowych potrawach niż 10 lat temu - wynika z raportu przedstawionego w czwartek przez Ministerstwo Zdrowia i Narodowy Fundusz Zdrowia. Trzech na pięciu dorosłych Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły.

    W czwartek w siedzibie resortu zdrowia minister zdrowia Łukasz Szumowski i zastępca prezesa NFZ Adam Niedzielski zaprezentowali raport o wpływie spożycia cukru na wzrost zachorowalności. Niedzielski wyjaśnił, że z jednej strony nastąpiła redukcja spożycia cukru nieprzetworzonego (kryształ, rafinowany, puder, w kostkach), ale z drugiej zjadamy coraz więcej cukru przetworzonego (w dosładzanych produktach, na przykład słodyczach).

    Szumowski przekazał, że Polacy spożywają średnio trzy razy więcej cukru przetworzonego niż nieprzetworzonego. W 2017 roku było to odpowiednio 33,3 i 11,2 kilograma. W 2008 przeciętny Polak zjadł 21,5 kg cukru przetworzonego, a 16,9 kg nieprzetworzonego.

    - Wzrost jest dynamiczny - ocenił Szumowski. Zsumowanie spożycia obu rodzajów cukru daje 38,4 kilograma w 2008 roku, a w 2017 roku już 44,5 kg.

    Większość Polaków ma nadwagę

    Rosnące spożycie cukru jest widoczne między innymi w dynamice sprzedaży napojów energetycznych, izotonicznych i gazowanych, innych niż woda. Niedzielski zwracał uwagę, że obecnie około 30 procent dzieci w wieku 8 lat pije napoje gazowane przynajmniej raz w tygodniu, a 67 proc. nastolatków spożywa napoje energetyczne.

    - To wszystko oczywiście ma konsekwencje dla otyłości i zdrowia. Sytuacja w naszej populacji wygląda obecnie tak, że nadwaga dotyczy 68 procent mężczyzn i 53 procent kobiet, zaś otyłość 25 procent mężczyzn i 23 procent kobiet - wskazał Niedzielski.

    Oznacza to, że trzech na pięciu dorosłych Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Eksperci przewidują, że w 2025 r. otyłych będzie 30 proc. dorosłych mężczyzn i 26 proc. kobiet. - Prognozy są zatrważające - dodał.

    "Energetyki" skracają życie

    Nadwaga i otyłość przekładają się bezpośrednio na zachorowalność na szereg chorób, w tym cukrzycę typu 2, choroby układu krążenia i choroby nowotworowe - przekazał Niedzielski. Same koszty leczenia cukrzycy (refundacja i świadczenia) przekraczają 1,7 miliarda złotych. W 2017 roku odbyło się około czterech tysięcy tak zwanych dużych amputacji u osób z cukrzycą.

    Według szacunków w 2025 r. na leczenie chorób związanych z otyłością wydamy o 0,3-1 mld złotych więcej niż w 2017 roku.

    Autorzy raportu twierdzą, że osoba, której zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych cukrem, żyje przeciętnie średnio o 15 lat krócej niż osoba w jej wieku. Ich zdaniem w Polsce blisko 1400 osób rocznie umiera w wyniku konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem.

    Aktywność, badania i zdrowa dieta

    Odpowiedzią na wyniki raportu jest kampania "Planuję długie życie", która ma zachęcać Polaków do dbania o własne zdrowie. Według autorów kampanii plan jest prosty: codzienna aktywność fizyczna, regularne badania oraz zdrowa dieta, zawierająca warzywa i owoce.

    Celem kampanii jest poprawa stanu wiedzy na temat postaw prozdrowotnych i zapobiegania zachorowaniom na nowotwory oraz zwiększanie liczby osób zgłaszających się na badania profilaktyczne pod kątem nowotworów, w szczególności raka szyjki macicy, piersi, jelita grubego, płuca i czerniaka. W ramach kampanii m.in. będą emitowane spoty telewizyjne i radiowe.

    - Trzeba przekonywać ludzi, że zdrowy tryb życia daje efekty nie tylko na przykład szczupłej sylwetki, ale i długiego życia w dobrym zdrowiu - podkreślił minister Szumowski.

    "Taki trochę zamknięty krąg"

    Otyłość czy nadwaga to nie tylko cukrzyca, ale także np. bezdech senny, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, ślepota, retinopatia, nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe i choroby nowotworowe - wyliczał.

    - Pamiętajmy, że otyłość i nadwaga wiążą się często z ograniczeniem wysiłku fizycznego, a to z kolei prowadzi do kolejnych konsekwencji. Ta dramatyczna kaskada wydarzeń pogłębia się i samonapędza. To taki trochę zamknięty krąg, który prowadzi do choroby, kalectwa, a w końcu do zgonu - wskazał.

    Dodał, że jeśli chodzi o nadwagę i otyłość, "niestety gonimy kraje, gdzie dostępność do wysokosłodzonych napojów była przez lata wyższa i to gonimy bardzo szybko". - Jeśli nie zrobimy czegoś, nie uświadomimy wszystkim, że to problem, to nie zatrzymamy tego złego pochodu - podkreślił Szumowski.

    Po pierwsze: edukacja

    Pytany o możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego minister ponowił swoje wcześniejsze deklaracje, że "wymagałoby to szerokiej debaty społecznej".

    - Trudno narzucać siłowo pewne rozwiązania, nie zawsze to jest skuteczne. Musimy zmieniać nastawienie do zdrowego trybu życia. My, Polacy, musimy zrozumieć, że wysokoprzetworzone, wysokosłodzone produkty nam nie służą - powiedział.

    Odnosząc się zaś do głosów o konieczności zwiększenia liczby godzin wychowania fizycznego w szkołach, minister wskazał, że widoczne jest zmniejszenie plagi zwolnień z WF. - To był pierwszy ruch. Ale mamy też głosy rodziców o nadmiernych obciążeniach programu w szkole. Jest inny element, który warto podkreślić - edukacja dotycząca zdrowego trybu życia. W obecnych programach jest duża przestrzeń, by te elementy prozdrowotne podkreślić - wskazał.

    Dwukrotne przekroczenie rekomendacji WHO

    Ograniczenie spożycia cukru zaleca m.in. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Walka z jego nadmierną konsumpcją ma uzasadnienie w zapobieganiu cywilizacyjnym chorobom przewlekłym, jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. Zgodnie z rekomendacjami WHO z 2015 r. cukry proste powinny stanowić do 10 proc. energii dostarczanej organizmowi, ale najkorzystniej byłoby ograniczyć je do 5 proc. Eksperci oceniają, że Polacy, w tym również dzieci, spożywają co najmniej dwa razy więcej cukru, niż rekomenduje WHO.

    Cukry proste to fruktoza i glukoza. W naturalny sposób obecne są w owocach, ale występują także w cukrze inwertowanym (mieszanina fruktozy i glukozy), wykorzystywanym przez branżę cukierniczo-piekarniczą, czy w syropie glukozowo-fruktozowym obecnym m.in. w jogurtach, słodyczach, napojach, sokach, płatkach śniadaniowych, sosach i przetworach owocowo-warzywnych.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • wszędzie cukier
    Prawdą jest, że producenci powinni mieć zakazane dodawanie cukru i innych substancji słodzących do produktów, w których to jest niekonieczne… W końcu ludzie muszą się jakoś żywić różnorodnie - a cukier lub jeszcze gorsze słodkie syfy są już prawie we wszystkim - cukier jest nawet dodawany do kielbas, parówek itp. Zaobserwujcie ile mam kupuje swoim pociechom parówki, bo dzieci lubią… A co z pozostałą chemią w żywności? Myślicie, że kupując dziecku marchewkę do chrupania w supermarkecie, lub u tzw. "rolnika" na placu targowym, nie podajecie mu do ust tablicy mendelejewa? Zdrowo ma szansę żywić się tylko ten, kto ma kawałek ziemi i sam sobie wyhoduje… Tylko ta ziemia musi być w jakimś ustronnym miejscu…
    ~nie jem cukru /2019-02-24 11:03
  • stop dla cukru !
    ~Majkiel_999 - oczywiście że tak ! cukier dodawany jest dosłownie do wszystkiego, nawet gotowych dań typu gołąbki, flaki, pulpety, pizze, nawet w takich krakersach i paluszkach są słodziki oraz sam cukier. Rośnie liczba osób chorych na cukrzycę i jeżeli nie potrząśnie się producentami żywności to tendencja będzię niestety rosnąca.
    ~o ja cie /2019-02-22 19:12
  • To do cholery...
    ...zróbcie coś ab co drugim produkcie nie było cukru.... Nawalone tego białego gówna do wszystkiego, nawet do bułek. A potem ż\e problem.... to co żreć?
    garou /2019-02-22 06:42
  • cukier?
    A ile jest cukru w cukrze samym czy wyroby z niego to sama chemia i barwniki chemicznie wzbogacone,przestanmy juz tej chemi tyle sypac do wszystkiego nawet i do zywnosci.
    ~pracus /2019-02-21 20:57
  • Cukier jest wszędzie :(
    Cukier dodawany jest wszędzie - nawet zwykłe pomidory w puszcze czy niby zdrowy sok często mają zupełnie niepotrzebny cukier. A jeśli już nie ma cukru, to jest jeszcze gorszy syrop glukozowo-fruktozowy.
    Majkiel_999 /2019-02-21 20:14
  • Coraz więcej cukru w diecie Polaków
    Rozwiązanie tego problemu jest proste- zakaz dodawania do składu produktów, które nie są słodyczami syropu glukozowo-fruktozowego. Pamiętam kiedy ten składnik pojawił się na polskim rynku i widzę go w składzie produktów coraz częściej, w coraz większych ilościach. W słodyczach wystarczy ludziom biały cukier, ewentualnie fruktoza, która niestety szkodzi ludziom bardziej, natomiast syrop glukzowo-fruktozowy jest najgroszym co może być dla człowieka, obok tłuszczów trans i nie powinien być na rynku w dużej ilości na masową skalę dopuszczony.
    ~smutna33 /2019-02-21 19:48

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Wyjątkowo ciepła pogoda jak na listopad będzie trwać jeszcze kilka dni, a późnie...

Wojciech Raczyński

alt

W ciągu następnej doby niż znad Austrii przemieści się nad Niemcy, a strefa opad...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Przed nami druga połowa listopada, ale oznak zimy na razie na horyzoncie nie wid...